MENÜ
 • Leégett a vár

  Majdnem 800 éves emlék lett oda

  A felvidéki Krasznahorkavárlajának várát szombat este rendkívül súlyos károk érték. Délután hirtelen tűz ütött ki a felbecsülhetetlen értékű épületben. A hatóságoknak csak ötleteik vannak arra, hogy mi okozhatta a tűz kialakulását. Egyesek szerint a várdomb száraz fűje, míg másik szerint egy meghibásodott elektromos vezeték. A tűzoltóság igyekezett mindent megtenni, hogy fékezze a kápolnában és a domboldalon kialakuló tüzet. Több településről, például Rozsnyóról, Sepsiről és Kassáról is érkeztek tűzoltóautók, de sajnos hiába.

  Összességében 10-12 járműről oltották a tüzet, sőt, még a hadsereg is küldött helikoptert, amelyet végül nem használtak. A látvány a fénykép alapján is sokkoló. Arról nem is beszélve, mit élhettek át a helyiek, akiknek végig kellett nézniük a történelmi emlék lassú pusztulását. “Az itt lakók szomorúsága leírhatatlan, többek úgy érzik, mintha közeli hozzátartozójuk halt volna meg.” – nyilatkozta egy helyi rádiós. Amit tudni lehet, hogy a tetőszerkezet gyakorlatilag megsemmisült – ezt maga a kép is bizonyítja. A falakat viszont valószínűleg sikerül megmenteni.

  A veszteség felbecsülhetetlen. A 13. század óta álló vár nemrég lett felújítva, aminek köszönhetően a turisták kedvelt célpontja volt. A kápolnában díszes nemesi címerek és egy Andrássy-leszármazott, Serédy Zsófia természetes úton mumifikálódott holtteste is látható volt. Emellett található volt az épületben egy épségben megmaradt hintó, és a világon páratlan tárogató hangszerek.

  forrás: szeretlekmagyarország

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon