MENÜ
 • Lecsukták a hekkert

  Kifejezetten enyhe büntetést kapott ahhoz képest, hogy milyen komoly nemzetközi cég adataihoz férkőzött hozzá

  A bíróság bűnösnek találta azt a 25 éves arizonai egyetemistát, aki az interneten Recursion néven vált hírhedtté, amikor 2011-ben betört a Sony Pictures egyik szerverére, és onnan 37 ezer felhasználó személyes adatait töltötte le, majd tette közzé. A férfit a bíróság ezért egy év börtönbüntetésre, annak letelte után pedig ezer órányi közmunkára ítélte, ezen felül köteles a Sonynak 600 ezer dollár kártérítést is fizetnie. Csakhogy érezzük a súlyát, ez egy diplomás amerikai munkavállaló 15 évnyi átlagfizetésének felel meg.

  A hekker egy hírhedt csoport tagja volt, ami az Anonymous hekkerközösség lazán kapcsolódó részeként működött az elmúlt években. A Sony szervereit ekkoriban többször is feltörték, és onnan rengeteg felhasználói adatot loptak el. A legnagyobb port felvert eset tetteseit, akik egy 77 millió felhasználós adatbázis loptak el a Playstation Network szerveréről, sosem találták meg, a srác által elkövetett betörés ehhez képest kispályás volt. A jogszabályok szerint a hekker akár 15 évet is kaphatott volna, ehhez képest a bíró kifejezetten lágyszívű volt.

  A tárgyalás során kiderült, hogy a betörést az egyik legrégebbi, és manapság már kifejezetten primitívnek számító technikával, úgynevezett SQL injectionnel követték el. Ez annyit tesz, hogy egy adatbekérő mezőbe olyan speciális karaktereket ír be a hekker a megtámadott szerveren futó weboldalon, amelyeket az adatbáziskezelő rendszer nem adatként, hanem utasításként értelmez. Magára valamit is adó rendszernek ma már védettnek illik lenni az ilyen módszerekkel szemben. Így gyakorlatilag a betöréssel a Sony védelmi rendszerét gyalázták, és állították is, hogy gyerekjáték volt a betörés.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon