MENÜ
 • Learatták az első űrsalátát

  Ehető és számos megoldásra váró problémára adhat választ

  Történelmű jelentőségű eseménynek adott otthont a héten a Nemzetközi Űrállomás: learatták az első zöldborsót, búzát és fejes salátát. Korábban ehhez hasonlóra nem volt példa az emberiség űrkutatásának történetében. Nemcsak learatták, de bevizsgálták és meg is kóstolták, és arra jutottak, hogy emberi fogyasztásra alkalmas.

  140201_űrsaláta

  Az örömükben bőrükből majd’ kiugró szakemberek a kutatás következő lépcsőfokában paradicsomot, rizst és kaliforniai paprikát fognak termeszteni. A Lada elnevezésű melegházban folyamatosan ellenőrzik, hogy milyen változásokat okoz a különféle növényekben az, hogy nem a megszokott környezetükben fejlődnek, hanem az űrállomás mikrogravitációjában.

  Az űrbeli növénytermesztés a jövő űrutazásainak egyik központi, megoldásra váró problémája. Ha sikerül nagy mennyiségben megoldani a növénytermesztést, az számos problémára nyújtana megoldást: egyrészt táplálékforrást nyújt az űrhajósoknak, másrészt segít az elhasználódott levegő frissítésében az oxigéntermelő fotoszintézissel, és harmadsorban az űrhajósok ürülékének újrahasznosítása is meg van oldva a trágyázásukkal.

  A Nemzetközi Űrállomásra jelenleg a rendszeresen közlekedő teherűrhajó-járatok hordják az élelmiszer-utánpótlást az asztronautáknak. Ha sikerülne többé-kevésbé önellátóvá tenni egy állomást vagy egy űrhajót, az elhárítana egy óriási akadályt például egy állandó Hold-bázis építése, vagy egy Mars-expedíció elől. A hosszú távú űrutazásoknál jelenleg megoldatlan probléma, hogy több hónapnyi, vagy akár több évnyi élelmiszerkészletet kell az űrjárműnek magával vinnie, ami óriási plusz rakománytömeget jelent, és emiatt sokkal nagyobb teljesítményű hajtóművet is igényel az űrhajó.

  forrás: en.ria.ru

  Kép forrása: en.ria.ru

  Ajánló

  Újabb 50 nevet jelentett be a STRAND

  Íme a Nickelodeon’s Kids’ Choice Awards 2020 jelöltjei

  Sziget: itt az első nyolcvan fellépő