MENÜ
 • Különleges koncert a Művészetek Palotájában

  Az elektronikus jazzre és technológiai érdekességekre fogékony közönséget egy igazi csemegével várja május 13-án 20:00-kor a Művészetek Palotája: Huszár Endre új szólóprojektje, az Endre-eNerd számos egyedi fejlesztésű eszköz segítségével újraértelmezi a számítógépek és az élő zenészek interaktív kapcsolatát.

  Az előzményekhez egészen 1995-ig kell visszaugranunk, amikor is megalapításra került a 9:30 Collective, ahol Endre nem csak dobolt, hanem zenét is szerzett, illetve szintetizátorprogramozást is végezte.

  2005-ben jelent meg második lemezük, ezt az Új Színházban rögzített koncertfilm követte, amelyet az m1 és a Duna tv is műsorára tűzött, majd három évvel később egy fergeteges koncertet adtak Művészetek Palotájában az amerikai Alien Chatter duóval, amelyről szintén készült a Duna tv-ben többször is sugárzott koncertfilm. Az utóbbi előadás keretében már megjelentek az elektronikus dobolás azon alapjai, melyek már elővetítették az Endre-eNerd! produkcióban használt technikai újításokat, fejlesztéseket, melyek egyelőre nem csak Magyarországon, hanem a világon is egyedülállóak.

  Az elektronikus dobolás kezdetei egészen a ’80-as évekig nyúlnak vissza, ekkor jelentek meg ugyanis az első megfizethető analóg dobszintetizátorok, dobgépek és digitális samplerek, amikkel a zenészek el tudtak kezdeni kísérletezni, és új távlatokat nyitni ebben a műfajban.

  A kezdeti próbálkozásokba olyan nagy nevek fogtak bele, mint Phil Collins vagy Lenny White, és mutatták meg, hogyan lehet kreatívan és ízlésesen használni az új játékszereket.

  Az e-dobolás alapfeltétele, hogy a különböző játszófelületek (elektronikus dob padek, akusztikus dobok stb.) képesek legyenek a játék során kapott dobütéseket elektromos impulzusokká alakítani, amikből azután további eszközök segítségével digitális jeleket hozhatunk létre és különböző hangszereket (szintetizátorok, samplerek) vezérelhetünk.

  Kemény munka, sok álmatlan éjszaka és rengeteg szoftveres fejlesztés után végül is megszületett mára az Endre-eNerd! produkció, ahol Endre egyazon pillanatban dobol, zenét szerez és programoz – ezzel egy teljesen új távlatot nyitva meg.

   

  Május 13-án a Művészetek Palotájában olyan zenésztársak segítik majd őt a produkcióban, mint II. Lengyelfi Miklós, aki a basszusgitárból csal elő a hangszertől amúgy szokatlan atmoszférikus hangokat; Kozma Orsi énekesnő, aki a jazz és a pop egyik jeles képviselője hazánkban; vagy a holland Rob van de Wouw, aki az európai elektro-jazz egyik vezető alakja, többször is dolgozott már a műfaj gurujaként számon tartott Marc de Clive-Lowe-val.

  A MűPa Jazztavasz 2012 keretében rendezett koncerten néhány szám a jazztörténet egyik legnagyobb alakja, Joe Zawinul emlékére fog majd felhangzani.

  endrehuszar.com

  www.facebook.com/Endre.eNerd

  Időpont: 2012. május 13. 20.00-22.00

  Helyszín: Művészetek Palotája

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon