MENÜ
 • Kréta: Európa és Afrika között “félúton”

  Kréta egy újabb varázslatos úti cél, annak aki szomjazik az ősi kultúrára bőven lesz mit megnéznie. Ha valaki azonban borra szomjazna kultúrprogramok helyett, annak is tökéletes választás lesz.

  Görögország legnagyobb szigeteként kiemelt figyelem összpontosul rá, azonban aki járt már ott tudja, hogy még ez a figyelem is kevés egy ilyen nagyszerű helynek. Kréta lakossága nagyjából fél millió fő, legmagasabb pontja pedig a Psziloritisz, 2456 méter. A szigetet négy hegység tagolja, ennek következtében területe, négy közigazgatási egységre oszlik.

  A sziget szülőhazája a legelső európai civilizációk egyikének, minószi kultúrának. Ha valaki szeretné azokat a helyeket megcsodálni, amiket Görögországról lát az utazási irodákban, az eldugott falvakat, kék-fehér házikókat annak mindenképp Kréta a legideálisabb célpont. A végtelen tenger látványa, az arany homokkal rendelkező partszakaszok lélegzetelállítóak – kizárólag a déli oldalán – . Az ősi romok és mozaikok igazi kulturális felpezsdülést jelentenek. Krétán utazva rengeteg olajfát, szőlő-, narancs- és mandarinligeteket csodálhatnak meg az odalátogatók.

  A sziget fővárosa Heraklion – Iraklion -, ahová a legtöbb turista érkezik, a sziget legnagyobb kikötője és egyetlen reptere is itt található. A várost egy 16. századi városfal veszi körül, de mindennek ellenére igen modern a város összképe.

  Agios Nikolaos városa a sziget keleti részén található, és alig száz év alatt nőtte ki magát az egyik legnagyobb nyaralóvárossá a szigeten. Agios Nikolaostól nem messze található a Milatos cseppkőbarlang, amely történelmi jelentőségű. 1823-as szabadságharc idején itt kerestek a helyiek menedéket, azonban a törökök tőrbecsalták az éhező görög embereket és kicsalták menedékükről, majd kegyetlenül lemészárolták mindnyájukat.

  A keleti részen további látnivaló a Dikté barlang és Sitia városa, a barlang a mitológia szerint Zeusz szülőhelye. Édesanyja Kronosz elől itt keresett menedéket, hogy megszülje gyermekét. Édesanyja Rheia nimfákra bízta a gyermek nevelését, és démonokra az őrzését. Sitia part menti tavernáival, barátságos atmoszférájával és egy remek állapotban fennmaradt velencei várral vonzza a látogatókat.

  Kréta nyugati részén Hania a legkiemelkedőbb. A település mindmáig tökéletesen megőrizte középkori hangulatát. A város falait a 16. században a velenceiek építették. A török időkben ez volt Kréta központja is.

  Rengeteg látnivaló van Krétán, egy azonban mind közül kimagaslik. A Knósszoszi Palota romjai felejthetetlen élményt nyújtanak, titokzatos falai és mozaikjai minden turista érdeklődését felkeltik. A palotát időszámításunk előtt 2000 körül építhették, azonban szigeten jellemző földrengések miatt többször újra kellett építeniük, helyreállítaniuk Knósszosz fényűző épületegyüttesét. Már több mint 4 ezer éves épület romjai lenyűgöző állapotban maradtak fenn a mai napig. Egyes legendák arról szólnak, hogy a Knósszoszi Palotában található labirintusba zárták be a Minótauruszt, ami egy torszülött lény volt. A palotában egyes mozaikok is utalnak a Minótaurusz létezésére, azonban a labirintust igazoló romokat nem találtak meg kutatók.  

  Kréta, az élő mitológia szigete, aki szeret aktívan pihenni tökéletes nyaralásra számíthat. Azonban aki inkább csak a tengerparton szeretné tölteni az idejét sokkal kedvezőbb árú úti célokat is találhat.

  Ajánló

  Így ért véget a Campus Fesztivál

  Így ünnepelte a Road zenekar a 15. születésnapjukat

  Ezért tűnt el Sub Bass Monster – Interjú