MENÜ
 • Könyvajánló: Word War Z – Zombiháború

  Hogy mi a közös a Z világháború filmben, és az alapjául szolgáló könyvben? Az eredeti angol címen, és a zombikon kívül semmi. Épp ezért érdekes olvasmány azoknak is, akik már látták a filmet, és azoknak is, akik ódzkodtak attól, hogy megnézzék.

  Max Brooks könyve egy fiktív interjúkötet. Az ENSZ Háborús Vizsgálóbizottságának megbízásából járta körbe Brooks a világot, hogy elbeszélgessen a zombiháború túlélőivel a győzelem kihirdetése után. Az interjúk azonban sokszor túl személyes hangvételűek lettek, és rengeteg részt kellett kihagyni a jelentésekből, amiket végül ebben az interjúkötetben jelentetett meg. Brooks zsenialitása ebben a szerkezetben rejlik: számos nemzetből választ ki alanyokat, hogy megmutassa, hogy az egyes országok hogyan reagáltak a zombik támadására. Megszólaltat elnököket, katonákat, egyházi személyeket, hétköznapi embereket, hősöket és árulóknak kikiáltott embereket is. Megvalósítja a történelem első totális háborúját, ahol a nagy létszámú ellenfél a nap huszonnégy órájában képes harcolni, ösztönök vezérlik, és nincs szükségük semmilyen utánpótlásra vagy ellátásra.

  Érdekesebbnél érdekesebb stratégiákat és reakciókat vázol fel nemzetenként. Ki zárkózott el, ki vezette a teljes lakosságát a föld alá, ki hogyan vette fel a harcot, és ki az, aki felemelkedett és új nagyhatalommá vált a zombiháborúnak köszönhetően. Még Magyarország is kap egy aprócska említést. Halljuk olyan emberek beszámolóit, akik vezetőként súlyos döntéseket hoztak, olyanokét, akik ezeket a parancsokat végrehajtották, és olyanokét is, akik csak saját magukra hallgatva próbáltak túlélni. Néha az egyes korábban kikérdezett személyek felmerülnek későbbi interjúkban is, és ekkor szinte látjuk magunk előtt az írót, ahogy cinkosan ránk kacsint. Brooks fantáziája szárnyal, de végig iszonyú hihető tud maradni. Ez részben köszönhető az interjú formátumnak, másrészt kiválóan építette fel ezt a képzelt válságforgatókönyvet, így mi végig úgy érezzük, hogy ez tényleg megtörténhetett volna így szóról szóra.

  A filmmel összehasonlítva sokkal könnyebb összeszednünk a hasonlóságokat, mint a különbségeket. Néhány változtatás ésszerű volt a film esetén, mint például a zombik legyőzésének módja sokkal látványosabbá vált, akárcsak a mozgásuk, így hatásosabb akciójeleneteket tudtak elérni. Attól függetlenül, hogy a könyvben kicsit lassabbak az események, nincsenek olyan pattanásig feszült tömegjelenetek, mégsem unatkozunk, hiszen egy jóval összetettebb történetet kapunk. Míg Brad Pitt is bejárt néhány országot, a könyv riportere sokkal több helyszínre jut el, és sokkal több alternatívát villant fel. Rizikós lett volna a világ második legnagyobb filmes piacát, Kínát megtenni a vírus kiindulópontjává, így ezt a filmben rákenték Indiára. Habár Észak-Korea esete a filmben például sokkal érdekesebb és brutálisabb, mint a könyvben, és talán jobban is illik egy diktatórikus országhoz.

  Talán nem is kell eldöntenünk, hogy melyik a jobb: a könyv, vagy a film. A Z világháború egy izgalmas akciófilm lett, míg a Zombiháború egy lebilincselő könyv, amely kézzelfoghatóvá tesz egy világkatasztrófát, és képes velünk elhitetni, hogy amit olvasunk, az akár ugyanúgy meg is történhetett volna. A Walking Dead folytatásáig minden rajongónak kötelező olvasmány!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon