MENÜ
 • Kockás zászló: Vissza- és előretekintő

  Még hat Melbourne, de mit hoz Malajzia?

  Ma már elmondhatjuk, hogy a héten újra F1-es futamot nézhetünk, de még az előzőn sem tettük túl magunkat. Nem csupán a rajongókban hagyott mély nyomot – vagy inkább hogy nem – az autók halkulása, de maguk a csapatok, vezetők is sürgős megoldást szeretnének erre a problémára. Bernie Ecclestone javasolta, hogy minél hamarabb hangosítsák fel a V6-os turbómotorok hangját, ám a laikus is gondolhatja, hogy nem eszik ezt olyan forrón. A Mercedes GP elnöke, Niki Lauda is elismerte, hogy ennél azért több decibelt várt a melbourne-i első kanyarba berongyoló 22 autótól, emellett azt is kifejtette, hogy nem sok értelmét látja a kérdésről vitázni, jobb ha beletörődünk. „A vita a motorok hangjáról abszurd – te azt most már nem tudod megváltoztatni” – nyilatkozta Lauda az osztrák Osterreich újságnak. “A felek öt évvel ezelőtt eldöntötték, hogy turbómotorokat akarnak, így mi be is építettük a turbót a kipufogó elé. Ennek más a hangja és ezt minden gyerek tudta. Ha a turbót kivennénk, akkor a motorok többé már nem lennének hibrid erőforrások. Meg kell szoknunk.”

  Jean Todt már nem volt ennyire elhamarkodott a válaszadással, megérti a panaszkodást, viszont arra int, hogy ne tegyenek elhamarkodott döntéseket, várják meg, míg megnyugszik egy kicsit a tömeg. „Meg kell várnunk, hogy lenyugodjanak a kedélyek, mielőtt bármit is tennénk” – mondta az olasz Rai televíziónak Todt, hozzátéve, hogy a versenyenkénti 100kg üzemanyaglimit ötlete nem is az FIA-tól, hanem a csapatoktól származik. „Én sem ragaszkodok hozzá, hogy a versenyek a takarékosság jegyében teljenek. A benzinre vonatkozó határ a csapatok ötlete volt. De ha mindenképpen csak 100 kg-ot akarnak használni, nekem azzal sincs gondom.”

  redbull

  Nem csak a rajongók csalódtak a szezonkezdő nagydíjon, de Daniel Ricciardónak és a Red Bullnak is meggyűlt a baja a szabályokkal. Miután megfosztották második helyezésétől az üzemanyagáramlás limitjének túllépése miatt, bíróságra vitték az ügyet. Ez már magában is elég lenne, az energiaital gyártó cég viszont szintén megfújta a sípot. Dietrich Mateschitz szerint az új szabályok nagyon rontják a Forma-1 élvezeti értékét, ha pedig így megy tovább, kevésbé lesz számukra vonzó az autósportok királykategóriája. Mit jelent ez? Nem Red Bull lesz a Red Bull? Ha belegondolunk, nem lesz jó vége. „A kérdés nem is az, hogy gazdaságilag megéri-e számunkra a versenyzés, sokkal nagyobb szerepe van a sportértéknek és a politikai játszmáknak” – idézi őt a Kurier. „Jelenleg ezek együttesen vannak jelen, de mindenben van egy tűréshatár, amin túl már nem tudunk elfogadni dolgokat. A Formula-1-nek ismét annak kell lennie, ami korábban volt: a legfelsőbb kategóriának. Nem azért létezik, hogy új rekordokat állítson fel az üzemanyag-fogyasztásban vagy hogy suttogva is lehessen beszélgetni a versenyek alatt, amelyeken a legnagyobb izgalmat a gumik csikorgása jelenti.”

  sepang-circuit

  Eközben a csapatok már javában a két következő versenyre, a maláj és a bahreini futamokra készülnek. Vettel és Grosjean szerint a legnagyobb kihívást a nagy páratartalom, a hatalmas hőség jelenti majd Malajziában, Bahreinben pedig ehhez társul még a homok, amit a szél fúj gyakran be a pályára. Az időjárás előrejelzések már most esőt jósolnak Kuala Lumpurba a hétvégére, ami szintén megkeverheti a paklit.

  Izgalmas futamnak nézünk elébe a hétvégén, de a vasárnap hajnalban esedékes óraátállítás miatt oda kell figyelni, le ne maradjunk a rajtról. Az időeltolódás miatt magyar idő szerint délelőtt kezdődik az időmérő edzés és a futam is, előbbi szombaton 9-kor, utóbbi viszont 10-kor kezdődik. Legyetek résen, előre állítjuk az órát vasárnap hajnalban!

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon