MENÜ
 • Kockás zászló: Spanyol őrület

  Spanyol futammal és spanyol-olasz győzelemmel tért vissza a Száguldó Cirkusz Európába

  Vöröslött a Catalunya pálya a versenyhétvége alatt, Fernando Alonso hazai futamával visszatért a Forma-1 Európába. Méltó nyitány, mely jelentősen megkavarta a világbajnoki pontokat, a sorrendet és a kártyákat.  Az új abroncsok nem arattak mindenkinél osztatlan sikert, maga a Pirelli is belátta, a négy kerékcsere több a soknál. Silverstone-ra ígértek új keverékeket, addig pedig használják, ami van.

  Az egész hétvége folyamán sok néző volt kint a katalán pályán, mind a Ferrari matadorát, Alonsót akarták látni. Persze az olasz csapat sem várakoztatta sokáig közönségét, helikopterrel érkezett meg az F138-as a pályára. Az első szabadedzésen szerencsét is hozott a hazai levegő a spanyol versenyzőnek, megfutotta az edzés leggyorsabb idejét, ezzel nem kis borsot törve a Red Bullos kollégák orra alá.

  Az időjárás nem kedvezett túlságosan a csapatoknak péntek délelőtt, sok tervezett program csúszott át a második, már száraznak bizonyuló gyakorlásra. Ott már a címvédő Sebastian Vettel szert tudott tenni némi – 83 ezredmásodperces – előnyre a spanyollal szemben, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Mark Webber állhatott volna. A legtöbb pilóta pozitívan nyilatkozott a nap végén, a kiadott feladatokat elvégezték, az új Pirellik nem működnek rosszul. Szombaton még több ember özönlötte el a pályát, feltüzelve a Ferrari pilótáit. A délelőtti utolsó szabadedzésen is a vörösök büszkélkedhettek a leggyorsabb idővel, ám ezúttal Felipe Massa bizonyult legyőzhetetlennek. Az időmérő edzés kijózanítóan hatott a csapatra, a pilótákra és a szurkolókra is, a Mercedes mindkét pilótája szárnyakat kapott és kibérelték a vasárnapi futamra a rajtrács első sorát. Közéjük és a Ferrari párosa közé még Vettel és Raikkönen ékelődött be, csalódást okozott viszont Jenson Button, aki már a Q2-ben elvérzett, míg csapattársa, Sergio Perez a legjobb 10 között harcolhatott. Feltartásért Massa 3 rajthelyes büntetést kapott, így végül a 9. helyről rajtolhatott.

  A futam száraz körülmények között zajlott. A rajt előtt pattanásig feszültek az idegek, a fogadóirodákban záporoztak a nevek, ods-ok és összegek. Mercedes első sor, mögöttük Vettel és Raikkönen, 5-6. helyen a két Ferrari… Nehéz saccolni, pláne ha olyan érzelemdús pályán zajlik, mert Spanyolország. Mellesleg én is kapaszkodtam a székbe rendesen, amikor a lámpák kialudtak és végre elrajtolt a mezőny. Hamilton visszaesett, Alonso bár az első kanyart még ötödikként vette, hamar megelőzte Raikkönent, de baleset nem történt.

  Innentől minden a gumikról szólt. Rosberg első helye az első kerékcseréig tartott ki, aztán felült a csúszdára és lecsúszott. A 66 körös versenyben a legtöbben négyszer álltak ki friss(ebb) szett abroncsért. Innentől akár kerékcsere-versenynek is hívhatnánk. Az utóbbi néhány évben a Ferrari gyakran vérzett el rossz boksztaktikájuk miatt, hát ma megmutatták, csak tudnak azért számolni. Még Vettel előtt kihívták Alonsót, aki így átugrotta a Red Bullt. Vettel ma nem rúgott bele abba a labdába, amivel a Ferrari játszott. Nem tudta a lépést tartani, Alonso körről körre egyre jobban szakadt le az őt üldöző bolytól.

  Az első kieső Romain Grosjean volt, aki alatt a Lotus jobb hátsó felfüggesztése tört el. Őt követte Van der Garde, a Caterhammel, aki pénzbüntetésre is számíthat, mivel autójánál a kerékcsere utáni kivezető körben a kereke gyorsabb volt és önálló életet élt. A versenybíróság sem ülhetett ma babérjain, Nico Hülkenberget egy sikeres kerékcserét követően csapata úgy engedte útjára, hogy épp belefutott Jean-Eric Vergne-be. Ezért sem dicsérték ma meg őket.

  A verseny második felében az élen állók helycseréje volt középpontban, mialatt a spanyol szurkolók a tribünről a pódiummal szembe hordták a zászlóikat. Nagyon készültek valamire.

  Amin nem lepődtünk meg a futam végén: Alonso győzelme, amin meglepődtünk: Hamilton 12. helye. Aki ma biztosan nem mosolygott: Vettel, ugyanis mindössze négy pont választja el a világbajnoki pontversenyben a második helyen álló Raikkönentől, harmadik helyre pedig felzárkózott Alonso ezzel a győzelemmel, így 17 ponttal van lemaradva Vetteltől.

  A győztes nyilatkozata jól tükrözi emelkedett hangulatot, viszont a szétlocsolt pezsgőtől átitatott overál szagát azért ez sem adja vissza: “Ez a harmadik alkalom, hogy nyertem hazai versenyen, de még mindig nagyon erős érzelmek uralkodnak, mintha még soha nem történt volna meg ez.  Jó, hogy spanyol győzelem született, különösen most, hogy az ország válságban van és sokan nem tehetik meg, hogy eljöjjenek ide és támogassanak. Köszönöm mindenkinek a támogatást, a csapat fantasztikus munkát végzett. Az időmérő távolról sem volt könnyű, a versenyen azonban minden tökéletesen ment, a rajt, a taktika, a kiállások, az abroncskezelés. A rajtnál feljebb léptem néhányat, de aztán a célegyenes felénél nem volt több területem. Kikapcsoltam a KERS-t, hogy tudjam a hármas kanyarban használni, mert láttam a GP2-ben, hogy ott lehet kívülről előzni. Az utolsó kerékcserémet előrébb kellett hozni egy lassú defekt miatt, a bal hátsó kerékben nem volt nyomás a kör utolsó részében, de szerencsére ez nem befolyásolta a végeredményt. Úgy gondolom, hogy ezzel az autóval tudunk harcolni a világbajnoki címért, hiszen az öt verseny alatt már voltam második és kétszer győztem. Mostantól kezdve következetesen kell teljesítenünk és annyi pontot gyűjteni, amennyit csak lehetséges, mert azzal tisztában vagyunk, hogy nem mi vagyunk a leggyorsabbak. Sok ember dolgozik ezért éjjel-nappal a pályán és Maranellóban” – nyilatkozta a futam után Fernando Alonso.

  Két hét múlva Monte Carlo utcáit szántják fel az idén utoljára V8-as motorokkal hajtott együlésesek. A világbajnokság nyitott, még bármi megtörténhet.

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon