MENÜ
 • Kockás zászló: Kaotikus Monacói Nagydíj

  A sok balesettel és Safety Carral tarkított Monacói Nagdíj végén Nico Rosberg és a Mercedes ünnepelhetett.

  Hatodik állomásához érkezett a Forma-1 ezúttal a pénz és csillogás államába, Monacóba. Monte-Carlo utcáin kialakított pálya szűk és nagyon rövid egyeneseivel, a Rascasse-szal, az Alagúttal megnehezítette a pilóták dolgát. A falak és korlátok nagyon közel vannak, előzni szinte lehetetlen, bár volt, akinek ma is sikerült etéren is villantania. Ahogy a tegnapi időmérő edzés után többen is mondták, itt bármi megtörténhet. Meg is történt. A pole pozícióból Nico Rosberg indult, mellette csapattársa, Lewis Hamilton, így a Mercedes kibérelte az első sort. A másodikat a Red Bull, Vettel és Webber foglalta el, majd Raikkönen és Fernando Alonso várhatta a piros lámpákat, hogy kialudjanak. Felipe Massa a mezőny végéről rajtolhatott csak, mivel a tegnapi harmadik szabadedzésen összetörte a Ferrarit, a szerelők pedig nem tudták a rövid idő alatt megjavítani, így nem tudott az időmérő edzésen pályára gurulni, mért idő híján az utolsó hely volt az övé.

  Balesetmentes rajtot láthattunk a szűk monacói pályán, minden pilóta megtartotta az első hatból pozícióját, ám az első körben Giedo van der Garde orrkúpja akadt bele Maldonado autójába. Sárga zászló, de ha nem lenne, sem nagyon tudnának előzni. Rosberg nem tudott túl sok előnyhöz jutni az élen, Hamilton nyakára megérkezett Vettel.

  A kilencedik kanyarban a Rascasse kanyarnál Pic autója állt meg, a Caterham hátuljából áradó füst miatt oltani kellett az autót, a pilóta kiszállt, semmi baj nem történt.

  Jenson Button sűrű rádióüzenetet váltott csapatával, először csapattársára, Perezre panaszkodott, aki többször átvágta a sikánt, így jogosulatlan előnyhöz jutott, pont vele szemben, ami valljuk be, nem épp tisztességes. Helycserés támadás után már arra kérte a brit pilótát a McLaren, szorongassa meg kicsit az előtte 6. helyen autózó Alonsót. A 13. körben az első 13 pilóta még mindig egy tempóban ment. Mindenki lassabban megy, mint a megszokott, a cél az abroncsok kímélése.

  A tervezett bokszkiállásokat Daniel Ricciardo kezdte meg, lágy abroncsokra váltott. Közben Maldonado újabb autót talált megának, Jules Bianchival akadt össze az egyik lassú kanyarban, de a repülő darabkán kívül más baj ebből sem származott. Nem túl izgalmas a gumikímélő Pirelli-futam.

  Hogy egy kis autóversenyt is lássunk, Di Restának sikerült megelőzni Felipe Massát, utóbbi egy körrel odébb ki is állt egy újabb szett gumiért, ezúttal szuperlágy abroncsok kerültek a tegnap óta megjavított Ferrarira. Webber és Raikkönen az élmezőnyből tért ki egy rövid kerékcserére.

  Ste Devote újra, Felipe Massa rommá törte a Ferrarit. Újra. A tegnapi baleset ismétléseként, a huplira ráhajtott, fékezett egyet rajta, az első kerekek blokkoltak, onnantól nem volt mit tenni. Beküldték a biztonsági autót, a 2013-as szezonban most először került elő a Mercedes Safety Car. A mezőny összerázódott, Massát a medical team ápolgatja a Ste Devote szélén, a brazil pilóta a nyakát fájlalta.

  A 39. körben újraindult a verseny, a Safety Car bejött, az állás Rosberg, Vettel, Webber, Hamilton, Raikkönen és Alonso az első hat helyen. Hamilton webbert, Alonso Raikkönent támadja. A spanyol pilóta viszont hátra is kell, hogy pillantgasson, mivel Sergio Perez gondolkodott a showról a mai kissé lagymatagnak induló futamon. Lesből támadva előzte meg csapattársát, Jenson Buttont és nem sokon múlt, hogy Alonsót is behúzza. Alonso levágta a sikánt, hogy elkerülje az ütközést, viszont a versenybíróság úgy ítélte, ezzel jogosulatlan előnyhöz jutott, így vissza kell adnia Pereznek a pozíciót.

  Ha a futam elején arra panaszkodtunk, hogy unalmas, akkor a futam felétől csak kapkodjuk a fejünket. Maldonado és Chilton összeért a Tabak kanyarban, Maldonado beleszállt a falba és ki is mozdította azt helyzetéből, behúzva azt a pálya közepére. Piros zászló, a futamot megszakították, míg rendbe teszik a pályát. A pilóták felálltak a rajtrácsra a jelenlegi helyzetnek megfelelően, várva az újra rajtoltatásra. Maldonado sértetlenül szállt ki a monocoque-ból. A versenyirányítás engedélye szerint minden pilóta friss abroncsokkal vághat neki a futamnak az újraindításnál.

  A 48. körnél megszakított futam újraindult 15:37-kor, Alonso még a safety car mögött átadta a helyet Pereznek, Max Chilton pedig boxutcaáthajtásos büntetést kapott a baleset okozásáért.

  A 61. körben Jules Bianchi is feladta a versenyt. Ugyanúgy a Ste Devote kanyarban kapta fel a hupli, mint Massát, annyi szerencséje volt, hogy a menekülő útvonal gumifala állította meg, így kevésbé tört össze a Marushia mint a Ferrari.

  Újabb Safety Car Romain Grosjean negyedik balesete miatt a hétvégén. Grosjean későn fékezett, telibe kapta hátulról Daniel Ricciardo Toro Rossóját, aminek leszakította a hátsó szárnyat, majd mindketten a menekülő úton hagyták el a pályát. A biztonsági autó újra összerázta a mezőnyt, Grosjean autóján orrkúpot cseréltek, viszont egy kör után kénytelen volt kiállni, mert valami nagyon nem volt kerek. A 66. körben újraindult a futam már harmadszor, az utolsó 12 körben az abroncsok kerültek főszerepbe.

  Perez újra akciózott, Raikkönennel értek össze, a McLarenről néhány darab lerepült, kissé odalapult a korláthoz, viszont kivágta a Lotus kerekét, így mindketten ki kellett, hogy álljanak a bokszba egy-egy újabb szettért. Button viszont megelőzte Alonsót. A spanyol pilótának nincs jó napja. Hat körrel a vége előtt Nico Rosberg tartotta az élen pozícióját, Vettel és Webber üldözi.

  Perez tovább feszítette a húrt, majdnem összeütközött csapattársával, lelassult, megpróbált bemenni a bokszutcába, viszont a forgalom miatt nem sikerült, így kénytelen volt félreállni. Ironikus, hogy pont csapattársa, Button – akivel elég sok összetűzése volt a futam alatt – állta el az utat a boksz felé.

  Az élen Rosberg szabad utat kapott, egészen a dobogó legfelső fokáig autózott, pontosan 30 évvel azután, hogy édesapja, Keke Rosberg megnyerte a Monacói Nagydíjat. Vettel és Webber ért fel a dobogóra még. Mögöttük a kockás zászló leintette: Hamiltont, Sutilt, Buttont, Alonsót, Vergne-t, Di Restát és Kimi Raikkönent az első 10 helyen. Perez, Grosjean, Ricciardo, Bianchi, Maldonado, Massa és Pic nem ért célba.

  Két hét múlva Kanada, addig talán kiheverik a futam utáni duhajkodást a pilóták Monte-Carlóban.

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon