MENÜ
 • Kockás zászló: Hungaroring, Norbi, WTCC

  Hazai közönség előtt újra dobogón ünnepelhet Michelisz Norbi

  Benépesült a Hungaroring a hétvégén, holott még a Forma-1-es Magyar Nagydíj odébb van. A WTCC rajongói számára viszont garantált a jó idő a mogyoródi pályán. A múlt heti slovakiaringi dobogós helyezés után a Hungaroringen is ünnepelheti a közönség Michelisz Norbit, az első futamon a második helyet szerezte meg, míg a futamot a francia Muller nyerte, a másodikon Tarquini baleset kissé megkeverte a paklit…

  Szombaton délelőtt a Túraautó Világbajnokság magyarországi versenyhétvégéje a szabadedzésekkel vette kezdetét. Mindkét félórás edzést a leggyorsabbak között és problémamentesen tudta teljesíteni Norbi. Az időmérő edzésen a második rajtkockába kvalifikált egyetlen magyar WTCC-s versenyzőnk, így maga mögé utasította a gyári Honda csapat versenyzőit is. Az első helyet a háromszoros világbajnok, Yvan Muller tudhatta magáénak, aki közel 4 tizedmásodperccel bizonyult gyorsabbnak a többieknél.

  “Az időmérő előtt sejtettem, hogy lehet esélyünk egy jó eredményre, de ez csak egy tökéletes körrel sikerülhet. Majdnem sikerült is a célegyenes végén volt csak egy apró hiba. Először vagyunk a gyári Honda csapat versenyzői előtt, nagyon büszke vagyok mindenkire, aki részese ennek a sikernek. Nagyobb lépésekben haladunk az autóval, mint amire számítottunk. Egy kis szerencsével holnap akár a győzelem is összejöhet” – nyilatkozta Norbi az időmérő után.

  Vasárnap délelőtt már a bemelegítő edzésen is rengeteg néző volt a lelátókon, ami szerencsét is hozott a Zengő Motorsport versenyzőjének. Korán kellett felkelniük a rajongóknak is, hisz háromnegyed 9-kor már indult a túraautó-világbajnokság vasárnapi menüje. A Warm Upon a szurkolók nagy örömére Michelisz elsőként hajtott pályára. Yvan Mullernél sem sokáig volt a vezető pozíció, Norbi hamar átvette a lelátók üdvrivalgása közepette. Így is maradt egészen a végéig, Huff és Muller ért be mögötte.

  12:20-kor kezdődött a WTCC-s első futam, amit a Hungaroringre kilátogatók talán a legjobban vártak a hétvégén. Több tízezer ember tombolt a lelátókon, amikor a narancs-fekete Honda kigördült a garázsból. Az első futam repülőrajttal indult, Yvan Muller indulhatott a pole-ból, mögötte Michelisz Norbi, Tarquini és Monteiro. Az első kanyarban nagyon jól helyezkedett a magyar versenyző, megtartotta második helyét, ám arra már nem volt lehetősége, hogy a vezetést átvegye. A második kanyar előtti féktávon Montenirót forgatta ki Coronel, aki nem csak pozíciókat veszített emiatt, hanem vélhetően fékprobléma miatt a gumifallal is közelebbről megismerkedett.

  Oriola és Thompson sem érte már meg a második kört, ők is a kavicságyban várták a pályamunkásokat. Muller már a futam elején szép kis előnyt kovácsolt magának, majd Norbi azért némi nyomás alá tudta helyezni, de arra már nem volt esélye, hogy meg is előzze. Féltávnál sem tudott közelebb kerülni hozzájuk Tarquini, Huff, Coronel és Bennani.

  Hiába volt fél percnyi hátránya csak a második helyen autózó Michelisz Norbinak, Muller nem nagyon adta könnyen, Norbi pedig tavalyi győzelme után ez a második hely is felért egy elsővel. A kockás zászló leintése után óriási üdvrivalgás és éljenzés közepette térhettek vissza a boxutcába, ám ez most nem a győztesnek szólt, hanem Norbinak, aki miatt oly sok ember kiment ma Mogyoródra.

  A második futam előtt még Kis Pál Tamás futott néhány kör az Auto GP formaautójában a második futamon, ahol az elsőhöz hasonlóan itt is ötödik helyen ért célba.

  Délután a 9. helyről vághatott neki Norbi a második futamnak. Az első kör nem maradt baleset nélkül, Tarquinit lökte meg Müller, aki kifutott a pályáról és nem kis tömegbalesetet okozott. A probléma, hogy Norbi is pont a közelben volt, így a sérült autó az ő Hondájának hátsó futóművét is megütötte, bár a versenyt folytatni tudta. Előkerült a Safety Car is, a pályabíróknak pedig bőven volt dolga, hogy megtisztítsák a Hungaroring aszfaltját a tetemes mennyiségű autómorzsától. Tarquini nem kis ütést kapott, amikor nekivágódott kocsija a korlátnak, az orvos rögtön kezelésbe vette, de saját lábán távozott, így a nyakmerevítő csak elővigyázatosságból volt fent.

  Norbi instabilitásra panaszkodott több alkalommal is, versenymérnökétől és csapatfőnökétől viszont azt az utasítást kapta, hogy próbáljon kint maradni addig, míg lehet. Nem csak hogy kint maradt, de a magyar közönség doppingszerként hathat, hisz a baleset utáni 11. helyről öt körrel a vége előtt már a 7. helyért harcolt.

  A futam utolsó köreiben gyönyörű csatát láthattunk, a 6-7-8. helyen Michelisz Norbi űzte Chiltont és Coronelt, bár az abroncsok már nem voltak frissek, így sikertelen volt a számos előzési kísérlet. Norbink így a 8. helyen fejezte be a második futamot hazai pályán, hazai közönség előtt. A versenyt Rob Huff nyerte, joggal örülhet. Rövid himnusz, az is gyorsan, ahogy szokott ezeken a futamokon. A verseny utáni információk szerint Tarquini a verseny első körében a balesetben bordatörést szenvedett és a nyaka is meghúzódott.

  Jövő héten már újra Forma-1-es versenyhétvégének örülhetünk, a Száguldó Cirkusz ezúttal Spanyolországba látogat. Vajon szerencsét hoz-e Fernando Alonsónak hazai közönsége?

  Malik Erika

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon