MENÜ
 • Kockás zászló: A célkeresztben Nico Rosberg

  Amikor az interjúalany a buta kérdéseket is szereti...

  Nico Rosberg egyike azon pilótáknak, akik versenyző édesapjuk hírnevével és a vele járó megnövekedett elvárásokkal a hátuk mögött próbálják gyűrni az aszfaltot hétvégéről hétvégére. Persze mindezt több-kevesebb sikerrel, ahogy jelen esetben Rosbergnél mindkettő fenn is áll. Nem éppen állóvíz, ami idén körülötte van, csapata, a legendás Ezüst Nyilak nemrégiben jókora tesztbotrányba keveredett, melynek a napokban volt a tárgyalása. Ennek is nagyobb volt a füstje, mint a lángja, mert ugyan mindenki tudja, hogy némi előnyük származott a titkos-tiltott tesztből, mégsem kaptak több és nagyobb büntetést, mint egy figyelmeztetést és a Fiatal Pilóták Tesztjéről való kizárást idén. És itt van Lewis Hamilton is, aki Michael Schumacher helyére érkezett a Mercedeshez. Ez is megért egy kérdést a most következő interjúban, hogy ezt a változást hogyan éli meg Nico Rosberg.

  Nemrégiben vallatóra fogták a német pilótát, az Autosport testvérkiadványa, az F1 Racing olvasói által feltett kérdésekre válaszolt. Én személy szerint mindig szeretem az ilyen interjúkat, mert olyan területeket is érintenek, amiket egy átlag interjú során ritkán boncolgatunk.

  Nico Rosberg okos, világos, elkötelezett, így nem meglepő, hogy a kérdésekről és kérdezőkről érdeklődik, amikor a bahreini paddockban vallatóra fogjuk.

  “Hogy szerezted ezeket?” – kérdezte barátságosan és közvetlenül.

  “Arra kértük az olvasókat, hogy küldjék el nekünk.”

  “OK. Szóval hányat kaptál?

  “Majdnem ezret, valójában a szokásosnál többet.”

  “Szuper. Hogyan válogatod ki őket?”

  Általában a “Te kérdezel” interjúalanyok kérdés és nos… szó nélkül elfogadják a kártyákat, így megmagyarázzuk: “Az irodában átnézzük, mi az, amit küldtek, kiválogatjuk az ismétlődőeket, kivesszük a legjobbakat, kidobjuk a legrosszabbakat és megpróbáljuk a butaságokat nem megtartani.”

  “Tényleg? Kár. Szeretnék néhány buta kérdést is. Megérdemlik, hogy azokra is feleljek. Van valami ilyesmid?”

  Utálunk csalódást okozni, Nico, de nem bánom, van néhány gyöngyszemünk, ööö… szokatlan kérdésünk.

  Lewis Hamilton nagyobb motiváló erőt jelent, mint Michael Schumacher tette?
  Liam Higgs, Egyesült Királyság

  Ez más. Mindkettejüknek vannak erősségeik és gyengeségeik és ez egy érdekes élmény számomra, hogy csapattársaim lehetnek. Különböző módon és különböző körülmények között hatnak rám. Annyi minden van… mint a beállítások, egy lépéssel mindig előttem akar lenni, vagy az időmérő illetve versenytempót tekintve. Vagy a csapatban elfoglalt helyünk és pozíciónk szempontjából, összességében véve mindent. Sok különböző szempont van, de ebbe nem akarok belemenni részletesebben.

  Hol tartod a 2012-es Kínai Nagydíj győztes trófeáját?
  Raymund Aguilar, Philippines

  Nem tudom… valószínűleg az irodában, amit apámmal osztok meg (az 1982-es világbajnok, Keke Rosberg, arra az esetre, ha nem tudnád) Monacóban.

  Ha meghívhatnál négy történelmi személyiséget vacsorázni, kik lennének azok és miért?
  Martin Caviel, UK

  Muhammad Ali (azonnali válasz)… Kleopátra. (Hosszú szünet) Gandhi (újabb hosszabb szünet) és Buddha. Szerettem Ali hozzáállását és jó lenne vele beszélgetni és szóba hozni néhány nagy csatáját. Kleopátra pedig, nos, csak mert csinos lány! (nevet)

  Az összes nyelv közül, amiket beszélsz melyiken szeretsz a legjobban káromkodni?
  Gareth Roberts, UK

  Olaszul. Vaffanculo! Ez az a nyelv, melyen felnőttem, a barátokkal is olaszul beszéltem és angolul is persze. Viszont van pár igazán menő olasz kifejezés, amihez néhány nagyszerű gesztus is járul.

  Mit gondolsz, változott Lewis viselkedése, mióta legutóbb csapattársak voltatok?
  Brandon Tomasi, Franciaország

  Tudod, most sokkal érettebb a viszonyunk. Akkor még gyerekek voltunk (2000-ben az MBM.com gokart csapatnál), csak 14 évesek. Ez más, de nagyon hasonló. Még mindig ugyanolyan viszonyban vagyunk.

  Mesélj arról, amikor édesapád okozott egy balesetet és te, Lewis, valamint Lewis apja, Anthony is ott voltatok…
  Christian Roethel, Ausztria

  Hé, emlékszem! Anthony vezetett és édesapám ült az anyósülésen, szerintem apa behúzta a kéziféket. A mezőn landoltunk és Anthony sokkot kapott. Nyilván soha nem tapasztalt még ilyesmit. Nem tudta, hogy az emberek pusztán mókából csinálnak ilyet néha. O volt az egyetlen nem autóversenyző az autóban és fogalma sem volt, mi folyik körülötte.

  Fiatal vagy, jóképű, gazdag és egy nemzetközi sporthős. Tehát mindannyiunknak, akikre ez a leírás nem illik, milyen az, hogy bármilyen lányt megszerezhetsz, akit csak akarsz?
  Richard Hughes, USA

  (hosszú szünet némi mimikával) Először is, nem áll fent az a helyzet, hogy bárkit megszerezhetnék, akit csak akarok. És nyilván nem gondolok túl sokat erre, mert boldog kapcsolatban élek hosszú, hosszú évek óta. De biztos vagyok benne, hogy ez a haszontalan kis ego időről időre növekszik.

  Tavaly olvastam, hogy azt nyilatkoztad, hogy az egyik jelenlegi pilóta dohányzik, de nem akartad megmondani, ki. Valld be, Kimi az?
  Anna Hunt, Egyesült Királyság

  Nem beszélek erről. Nem, egyáltalán nem.

  Még 2010 előtt, őszintén hittél abban, hogy meghatározó szereped lehet Michael Schumacher mellett?

  Természetesen nem. Biztos voltam benne, hogy jól fogom csinálni, de fogalmam sem volt arról, hogyan fogok boldogulni a valaha volt legjobb csapattársam ellen, de nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy ment. Nem feltétlenül tett magabiztosabbá. Csupán egy újabb lépcsőfok a karrieremben. Megkérdezhetem… azt tervezed, hogy az összes kártyán végigmegyünk?

  F1R: Igen.

  Mit gondolsz, a Mercedes menedzsmentjében történt változásoknak pozitív vagy negatív hatása volt?
  Danielle McKee, Egyesült Királyság

  Pozitív, az biztos. Nagyszerű embereink vannak, akik megerősítik a csapatot. Ezt már láttuk. Láttam sok hatását és minden jó irányban halad. Nagyon boldog vagyok és nagyon elégedett azzal, amit láttam.

  Mit jelent a “WIM” logo a sisakod hátulján?
  Gerbrand Van Der Vooren, Hollandia

  Ó, ezt nem mondhatom meg. Személyes. Nem akarod tudni. De ez csak rám és a barátaimra tartozik. És jó dolog. De még csak utalnom sem lehet rá, határozottan nem.

  Mi a legjobb vicc, amit Lewisszal játszottál, amikor gokart csapattársak voltatok?
  Daryl Chaffey, Egyesült Királyság

  Ó, többféle dolog volt. Emlékszem, egyszer ő is tett velem valamit, egy régi “Tigris Balzsam a gatyában” trükk. Egy kicsit kényelmetlen volt. Ez megint oda-vissza. Semmi különös nincs, amire emlékeznék, hogy Lewisszal tettem, de rengeteg dolog volt.

  Mi a véleményed a 2013-as Pirellikrol?
  Ronald Ochse, USA

  Megértem, miért vitáznak róluk és szerint Kína egy kicsit extrém volt, a lágyakkal kicsit túl messzire mentek. De összességében minden jó. Ez egy nagyszerű technikai kihívás a pilótáknak és nagyszerű versenyeket teremt sok előzési lehetőséggel.

  Úgy tudom, tudsz egykerekűzni. Más trükköt is tudsz?
  Victoria Dawson, Egyesült Királyság

  Igaz. Az orsótrükköt is tudom. És zsonglőrködni, igaz, csak három labdával… és egykerekűzni egy időben.

  Hogy érezted magad, amikor azt mondták, ne előzd meg Lewis Hamiltont Malajziában és mit gondolsz arról, amit Vettel tett Webberrel?
  Matthew Reek, Egyesült Királyság

  Nem tetszik. (nevet) Nem voltam nagyon boldog. Nem tudom, mit tett Seb Markkal, nem voltam a helyzetükben. Nem figyeltem a rádióra… így nem vagyok abban a helyzetben, hogy kommentáljam.

  Sir Jackie Stewart azt mondta, úgy ítéli meg, most Hamilton a kettes számú. Ez milyen érzéseket vált ki belőled?
  S. Pearson, Egyesült Királyság

  Nem igazán vált ki belőlem semmilyen érzést. Tisztelem Jackie véleményét, de Lewis és én egyenlők vagyunk, mindketten első számúak.

  Úgy érzed, Lewis Hamilton lett a csapatvezető a fejed felett?
  Andrew Wilkins, Egyesült Királyság

  Egyáltalán nem. Egyforma lehetőségeink vannak, egyenlő esélyeink. A helyzet ugyanaz, mint Michaellel volt az utóbbi három évben. A csapat ezt az utat választotta és ez nagyszerű.

  Miért nem tudtad Malajziában megelŐzni Lewist? Megvolt a sebessséged hozzá és meg kellett volna tenned.
  Colin Morgan, Egyesült Királyság

  Tiszteletben tartom a főnököm utasítását. Annak ellenére, hogy akkor nem értettem vele egyet.

  Gondolod, Ross Brawn lassan kiszorul a Mercedesből?
  Lloyd Phillips, USA

  Nem, nem így gondolom. Nem fog, állunk meg. Tehát nem az a helyzet, hogy nem így gondolom, hanem hogy “Nem fog.”

  Hány különböző nyelven tudsz sört rendelni?
  Steve Bather, Egyesült Királyság

  Öt: spanyolul, olaszul, franciául, angolul és németül. És nem, finnül nem. Nem igazán tudod, hogy mondják a “sör” szót finnül. (“olut”, ha kíváncsi vagy rá.)

  Hiányzik Michael?
  Helen Penman, Egyesült Királyság

  Erre semmilyen módon nem szeretnék válaszolni. Amit biztosan mondhatok, hogy nagyszerű kihívás volt számomra, érdekes helyzet, nagyszerű élmény. Így folytattuk volna. Jó volt. Viszont ugyanakkor itt van most Lewis és ez is jó.

  Álmodozol arról, hogy karriered egy bizonyos pontján a Ferrarihoz csatlakozz?
  Andres Blaco, USA

  Ebben a pillanatban a legjobb helyen vagyok. Az Ezüst Nyilaknál vezetni németként fantasztikus és nagy motiváló ereju számomra és igazán élvezem. Nyilván nagyon remélem, hogy ismét a legfelső lépcson állhatok az Ezüst Nyilakkal. Ez a célom. Az biztos, van egyfajta nemzeti büszkeség is. Úgy értem, az Ezüst Nyilaknál németnek lenni nagyon különleges érzés. Az egész versenytörténelem… és Daimlert képviselni. Ez a “Wow… döbbenetes!” Daimler olyan hihetetlen márka és cég és a versenypályán képviselni őket nagyon klassz.

  A többi pilóta még mindig Britney-nek hív?
  Timothy Skeavington, Egyesült Királyság

  Na! Nem, szerencsére nem.

  Gondoltál már valaha arra, hogy olyan bajuszt növessz, mint édesapádnak volt?
  Dario Foravanti, Egyesült Királyság

  Nos, ebben a pillanatban nagyon közel vagyok hozzá. Viszont biztosan nem egy teljeset. Már viccből próbáltam, de nem működött, így meg kellett válnom tőle. Borzalmas volt, három percig tartott.

  Édesapád adott valamilyen tanácsot vagy kritikát a vezetéseddel kapcsolatban?
  Andrew Creed, Egyesült Királyság

  Igen, sok tanácsot adott. Mindig építő kritikával lát el az élettel kapcsolatban általánosságban, hogyan kezeljek dolgokat… mindent… és ezek mindig nagyon értékesek. Ő egy igazán bölcs ember. Például megmondja, hogyan szervezzem az életem, hogyan fektessek hangsúlyt arra, ami igazán fontos, és ne figyeljek arra, ami nem számít. Ez egy jó példa.

  Az első néhány verseny óta nyilvánvaló, hogy idén nőtt a teljesítményed. Ez Lewis érkezésének köszönhető vagy a megnövekedett önbizalmadnak az idei autóban vagy mindkettőnek?
  Kevin Friday, Egyesült Királyság

  Ezzel nem értek egyet. Hasonlóan vezettem az évek során, csak az a helyzet, hogy jobb autónk van. Ezért néz ki jobbnak. Mindig ilyen a helyzet, ha jobb autót kapsz. Jobb teljesítményt tudsz nyújtani, ez a fő ok.

  Gondolod, hogy megnyerheted idén a világbajnokságot? És mennyire leszel elégedett, ha legyőzöd Lewist?
  Luke Barry, Egyesült Királyság

  Túl korai még erről beszélni. Jó autónk van, szeretném a legtöbbet kihozni belőle és nos, meglátjuk, mi történik majd. Emlékeznünk kell rá, hogy tavaly a legnagyobb gyengeségünk a fejlesztés volt a szezonban. Ez olyasmi, amin már dolgozunk, de meddig jutunk vajon? Az autó képes a győzelemre, de harcba tudunk-e szállni a legjobbakkal?

  Használod az 50 mm-es lencsét, amit kölcsönadtam? Hogy megy a fotózás?
  Lorenzo Bellanca, Egyesült Királyságf

  Főleg portrékhoz és tárgyakhoz. Lőttem pár fotót Georg (PR tanácsadó) babájáról a lencsével Ibizán és nagyszerű fotók lettek. Ez az egy emlékem róla.

  Te és Lewis gyerekkorotok óta barátok vagytok. Hogyan változtatja meg a kapcsolatotokat az, hogy a barátból csapattárs lesz? Tudtok még barátok maradni, amikor a dobogóért versenyeztek?
  Andrew Ballantine, Egyesült Királyság?

  Igen, természetesen. Kompromisszumot kell kötni. A pályán harcolni kell, azon kívül csak tisztelni egymást és barátoknak lenni. Lehetséges és eddig ez így rendben is van.

  Tavaly a Mosaiconline is mikrofonvégre kapta Rosberget a Mercedes VIP Party-ján:

  Egy-egy ilyen bennfentes interjú mindig megváltoztatja a pilótákról kialakított képet bennünk, amikor mást is látunk belőlük, mint egy négy keréken guruló színes sisakot. Mennyire sikerült megkedvelnetek a Mercedes németjét?

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon