MENÜ
 • Kitörölhetőek a friss érzelmek az agyból

  A svéd kutatók megállapítása áttörést jelenthet a memória és a félelem kutatásában.

  Az Uppsalai Egyetem kutatói a Science tudományos folyóiratban ismertették felfedezésüket, melynek lényege, hogy újonnan kialakult érzelmi emlékek kitörölhetők az emberi agyból.

  Egy kis biológia: amikor megtanulunk valamit, akkor hosszú távú emlék jön létre a megszilárdulás folyamata segítségével, majd amikor felidézünk valamit, akkor az emlék egy kis időre instabillá válik, majd egy újabb megszilárdulási folyamatban újrastabilizálódik. Tulajdonképpen nem arra emlékezünk vissza, ami eredetileg történt, hanem inkább arra, hogy miként idéztük fel legutóbb a történést. Ebből következik, hogy ha megtörjük az emlék felidézését követő újraszilárdulási folyamatot, akkor befolyásolhatjuk az emlék tartalmát.

  A svéd kutatók semleges képeket mutattak a tesztalanyoknak, és párhuzamosan egy kisebb áramütést alkalmaztak náluk. Így elérték, hogy a kép látványa félelmet váltson ki a résztvevőkből, és tessék: mikor a következő alkalommal áramütés nélkül mutatták meg nekik a képet, a félelem valóban megjelent.

  Ezt követően a csoport egyik felének még az emlék újraszilárdulása előtt többször megmutatták a képet, a másik felének viszont csak később, amikor már lezárult az emlék újraszilárdulása. Annál a csoportnál, ahol megtörték a félelememlék újrastabilizálódását, az eredeti félelem eloszlott, vagyis sikerült az emléket semlegessé alakítani.

  “Eredményeink áttörést jelenthetnek a memória és a félelem kutatásában. Ezek a megállapítások elvezethetnek oda, hogy a szorongásos zavaroktól, fóbiáktól, poszttraumás stressztől, pánikrohamoktól szenvedő emberek milliói világszerte jobb kezelést kapjanak” – nyilatkozta Thomas Agrent, a kutatás vezetője.

  Forrás: Science Daily

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon