MENÜ
 • Kis lottótörténelem

  Tudod mikor lottóztak először? Na és Magyarországon?

  A lottó neve egy olasz szóból, a lotto-ból ered, amelynek magyarul a jelentése nyeremény, sors. Idehaza sokáig egyszerűen csak lutri néven emlegették, például több magyar regényben is elhangzik ez a szó. Itáliai barátainknál már a XVI. században is lottóztak, ahol ezzel a módszerrel döntötték el, hogy a szenátori testület megüresedő helyeire kik lesznek azok a szerencsések, akik beülhetnek. Hozzánk 1763-ban gyűrűzött be az egyre népszerűbb játék.

  Az első játékokat Budán és Pozsonyban rendezték meg, aztán szépen fokozatosan egyre inkább tovagyűrűzött. 1868-ban létrejött a Magyar Királyi Lottóigazgatóság, és ekkor már négyszáz gyűjtőhely volt az országban, amelyek mind az államkincstár bevételeit gazdagították. A modern időkben az első lottóhúzást 1957. március 7-én tartották, az első öttalálatos tulajdonosa egy 66 éves néni volt, aki a saját maga és gyermekei életkorát játszotta meg: 23, 26, 33, 37 és 66.

  A lottó első húsz évébe elsősorban a különféle tárgynyeremények voltak népszerűek, sorsolás havonta egyszer volt. Az első két évtized alatt negyedmillió nyeremény talált gazdára, közöttük 505 lakás, 590 autó és 224 ház, valamint üdülő. Voltak olyan lakástömbök, amelyek kifejezetten ilyen célból épültek. Például az Üllői út és a Ferenc körút sarkán, az Iparművészeti Múzeum melletti ház is egy ilyen, amelynek homlokzatára ki is van írva: “Lottóház.”

  A hatos lottót először kísérleti jelleggel vezették be 1988-ban, majd állandósult, a skandináv lottót pedig 1999 óta lehet játszani. Az eddigi legnagyobb megnyert nyeremény 5.092.890.785 forint volt, amelyet 2003-ban vihetett el a nagyon szerencsés nyertes.

  forrás: szeretlekmagyarorszag

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon