MENÜ
 • Kiosztották az Agy Díjat

  Az optogenetika feltalálásáért és fejlesztéséért négy európai és két amerikai idegkutatónak ítélték oda a 2013. évi Agy Díjat.

  A a tudományos életben az “idegtudományi Nobel-díjként” számon tartott elismerést a dániai Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány hozta létre.

  Idén az egymillió euróval járó díjat Ernst Bamberg, Peter Hegemann és Georg Nagel, a frankfurti Max Planck Intézet kutatói, Gero Miesenböck, a Yale Egyetemen dolgozó osztrák idegkutató, Ed Boyden, a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatója és Karl Deisseroth, a Stanford Egyetem professzora kapta megosztva.

  A díjazottak megteremtették az idegsejteket fénnyel manipuláló optogenetika alapjait, melynek lényege, hogy fényérzékeny fehérjéket juttatnak az idegsejtekbe. Amint ezeket fénysugárzás éri, célzottan és gyorsan aktiválni tudják az idegsejteket.

  Ez a technika az agy minden korábbinál pontosabb feltérképezését teszi lehetővé. Például az optogenetika segítségével könnyebb lesz olyan betegségeket kutatni, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór, az epilepszia, a skizofrénia, a különböző szenvedélybetegségek és a fájdalommal kapcsolatos rendellenessége.

  Érdekességként megemlíthetjük, hogy a díjat először 2011-ben ítélték oda, akkor három világhírű magyar agykutatót, Buzsáki Györgyöt, Freund Tamást és Somogyi Pétert illeték az elismeréssel.

  Forrás: stop.hu

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon