MENÜ
 • Kihalás szélén a skóciai vadmacska

  Teljesen eltűnhet a Föld színéről ez a gyönyörű bundás egyed. A fajtiszta egyedek száma már csupán 35 körüli - figyelmeztet a Skóciai Vadmacsa Egyesület, amely friss kutatást végzett az állomány felbecslésére.

  Több mint 2000 hibrid és vadon élő macskát vizsgáltak meg, és ebből csupán 20 viselte egyértelműen a skóciai vadmacska faj megkülönböztető jegyeit. A hibridek számát 3500-ra teszik Skóciában, innen következtettek, hogy a tiszta genetikai állományú vadmacska egyedet száma csupán 35 körüli lehet.

  Korábbi kutatások is azt mutatták, kevesebb mint 400 tiszta vérű vadmacska maradt Skóciában. A skót természeti örökség védelmével foglalkozó Scottish Natural Heritage (SNH) szintén friss kutatása alapján 150 nemzőképes párra becsülték a vadmacska-populációt a skót Felföldön.

  Egyetértettek abban, hogy a faj állománya rendkívül lecsökkent, és a hibridizáció jelenti az egyik nagy veszélyt a faj fennmaradása szempontjából, ám szerintük egy korlátozott eszközökkel végzett kutatás nem megbízható a roppant rejtőzködő életmódot folytató vadmacskaállomány felmérésére. Az SNH akciótervet dolgoz ki a faj megmentésére.

  forrás: bbc

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon