MENÜ
 • Ki fedezte fel Amerikát?

  Több száz évig tévedett a történelemtudomány?

  Úgy látszik néha olyan történelmi tényekben is kételkednünk kell, amelyet sziklaszilárdan biztosnak hittünk. Mostanában egyre többször kerül szóba, hogy valójában nem is Kolumbusz Kristóf volt az, aki Európa számára felfedezte az amerikai kontinenst. Azt eddig is tudtuk, hogy az első európai a viking Leif Eriksson volt, még a 11. században, aki először a földrészre lépett, de Európa az új világot csak a 15. században hódította meg igazán. Azonban a nagy hódító, a nagy konkvisztádor talán mégsem a jól ismert Kolumbusz, hanem egy John Cabot nevű férfi.

  Mi utal erre? Ennek a John nevű fickónak is voltak utazásai az új kontinensre. Ezeket egy olasz bankárház finanszírozta és a fennmaradt dokumentumokban határozott névelővel hangzik el az Újvilág neve. Azaz nem egy új világról van szó bennük, hanem az új világról. Mi mindennek a lényege? Hogy ezek a dokumentumok Kolumbusz felfedezése előtt keletkeztek.

  Noha ez csak egy közvetett bizonyíték, ilyesmiből azonban már eddig is akadt néhány. Egy Alwyn Ruddock nevű történész például magabiztosan állította, hogy itáliai és spanyol kereskedők már az 1470-es években elérték Amerika partjait. Ez a történész azonban úgy látszik nem igazán akarta, hogy elméletét halála után is alá lehessen támasztani. Elrendelte ugyanis, hogy halála után semmisítsék meg kutatásait, ami 78 zsáknyi jegyzetet, leveleket, fényképeket és mikrofilmeket jelent.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon