MENÜ
 • Kevesebbet élnek a városiak

  Magától érthetődő talán, hogy a nagyobb helységek levegőjét szívni sokkal egészségtelenebb. Az azonban szomorú tény, hogy a városban élők mintegy két évvel rövidebb életnek örvendhetnek, mint a vidékiek.

  A a tíz mikrométernél kisebb szálló részecskék a városi lakosság 95 százalékának okozott igencsak komoly problémákat. Ezek kis porszemcsék nagyrészt a dízelüzemű járművek kipufogóiból kerülnek a levegőbe – állapította meg az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.

  A részecskék egészségre már káros arányú koncentrációjának az európai városi lakosság több mint ötöde van kitéve, a finomabb szemcséjű portól harminc százalék károsodik, mert környezetükben a koncentráció értéke jóval magasabb az elfogadhatónál, az egészségre pedig kimondottan ártalmas.

  Az ügynökség arra is felhívta a figyelmet, hogy az ózon terén szintén igen rossz a helyzet: a 2010-ről kimutatott és most közölt uniós adat szerint az éves referenciaérték feletti koncentráció a városokban élők kilencvenhét százalékát érintette.

  Ez igen kellemetlen tünetekkel jár, szemirritációt, köhögést, az allergiás reakciók felerősödését, extrém esetben komoly mellkasi fájdalmat okoz. Ám ami ennél is aggasztóbb, arra egy amerikai kutatás eredményei figyelmeztetnek: az ózonnal legterheltebb területen élők huszonöt-harminc százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg tüdőbetegségekben, mint a legtisztább levegőjű területek lakói – derült ki a Berkeley Egyetem kutatóinak félmillió emberre kiterjedő vizsgálataiból.

  A talaj közeli ózon meghatározó szerepet játszik a légúti okokra visszavezethető halálozásokban. Az ózon veszélyessége régóta köztudott az orvosok körében. A rövid idejű magas sűrűség agresszív asztmarohamokat és légzési problémákat okozhat.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon