MENÜ
 • Kép a Vénusz felszínéről

  A felvétel évtizedekkel ezelőtt készült

  Manapság, amikor a tudományos hírek rendszeresen a Mars felszínén készült fotókkal vannak tele, sokan nem is tudják, hogy nem ez az első bolygó naprendszerünkben, amelynek felszínére ember alkotta szerkezet landolt. Évtizedekkel ezelőtt a Szovjetunió sikerrel hajtotta végre az akciót, amelyről kép is készült és nemrég digitalizálták.

  A Szovjetunió bizony komoly sikereket ért el a naprendszer űrszondás felfedezésben, hisz két égitestre is sikeresen leszálltak és képeket, illetve egyéb mérési adatokat közvetítettek. Az egyik ilyen égitest a Hold volt. A másik pedig a Föld testvérbolygója, a Vénusz.

  A Vénuszról tudni kell, hogy sok mindenben hasonlít a Földre. Hasonló a mérete, a gravitációs ereje és a tömege is. Amiben különbözik viszont, az a légköre. Összetétele még távolról sem olyan mint a Földi hisz nagyrészt szén-dioxid alkotja és a légkör nyomása 92-szerese a mienkhez képest. A felszíni hőmérséklet pedig jóval +400 fok felett van…  Ilyen körülmények között fotókat küldeni a felszínről maga a csoda, viszont ez sikerült egykori keleti szomszédünknak, akik a Venyera program keretében több szondát is a bolygó közelébe juttattak.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon