MENÜ
 • Kényes kérdések a Zsidó Múzeumban

  A Berlinin Zsidó Múzeum meglepő performansszal fogadja látogatóit.

  A második ajtón belépve a látogatókat a Berlini Zsidó Múzeumban egy teleírt padló fogadja, a következő kérdésekkel: “Valóban nagy a zsidók orra?” “Tényleg különleges érzékük van az üzlethez?” “Lehet viccelni a Holokauszttal?” “Sértő valakit zsidónak nevezni?”

  A kérdéseket a múzeum vendégkönyvéből gyűjtötték össze, ahol a 2001-es megnyitás óta nyolcszáz hozzászólás gyűlt össze, ebből válogatták ki a harminckettő leggyakrabban feltett kérdést. A kérdésekre viszont válasz is érkezik – lényegében ez a “A teljes igazság – Amit mindig tudni akartál a zsidókról (de sose mertél megkérdezni)” elnevezésű projekt lényege. A látogatók szerint a leginkább zavarbaejtő kérdés az, ami afelől érdeklődik, hogy vannak-e zsidók még Németországban.

  De ki ad válaszokat a kérdésekre? A látogatókat egy vitrinbe zárt, rózsaszín puffon ülő férfi vagy nő várja, aki bármelyik kérdésre választ tud adni. A vitrinben olyan alakok is helyet foglalnak, mint a potsdami Moses Mendelssohn Központ német-zsidó történelemmel foglalkozó, doktoriját éppen letenni készülő Dekel Peretz, aki elmondása szerint kicsit cirkuszi mutatványnak érezte magát, de közben tudja, hogy a köz javát szolgálta.

  “Az a célom, hogy ugyanúgy tanulmányozzam az embereket, ahogyan ők engem” – nyilatkozta az ugyancsak válaszokat biztosító Tel Avivi-i származású  férfi – “Nagyon érdekes, hogy miket akarnak kérdezni tőlem. A mindennapi életem úgyis kicsit olyan, mintha egy dobozban élnék, ilyen létezni egy zsidónak ma Németországban, főleg ha egy kocsmában a füled hallatára vitáznak a Holokausztról vagy a politikai helyzetről Közép-Európában – úgyhogy cseppet sem bánom, hogy részt veszek a dologban!”

  A múzeum szerint az emberek máig nincsenek tisztában a zsidósággal, ha viszont kérdéseikre választ kapnak, ez a szituáció javulhat.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon