MENÜ
 • Kajával hódít a furfangos halfajta

  A trópusi tárcsás lazac igencsak furfangos módon cserkészi be partnerét párzás céljából. Ez a hím egyed kopoltyúfedőjének nyúlványát hangyának vagy bogárnak álcázza, aszerint, hogy melyik gyakoribb az élőhelyén.

  A hal hímjeinek kopoltyúfedőjéből kinövő nyúlvány egyszersmind garantálja a párzási sikert, ugyanis abban a pillanatban, hogy a nőstény megpróbálja bekapni a vélt csemegét, a hím megtermékenyíti – írja a Der Standard.

  Ez a párzási stratégia magyarázatot ad arra, hogy miért különbözik annyira az egyes folyószakaszok hímjeinek csalija egymástól. Mutatja ugyanakkor azt is, hogy a környezeti körülmények hatással lehetnek az állatok fajon belül használt jeleire, és meg is változtathatják azt.

  Az állatvilágban gyakran előfordul, hogy a hímek táplálékot utánzó csalival vonzzák magukhoz a nőstényeket. Az orchideaméhek hímjei nektártól roskadozó virágot, a víziatkák vízbe hullott rovar mozdulatait utánozzák. A tárcsás lazac azonban az első példa arra, hogy a módszert egy fajon belül a helyi körülményekhez alkalmazzák.

  A mintegy hat centiméteres tárcsás lazac Venezuela és Trinidad folyóiban él, és a folyó mérete és a part menti növényzet függvényében vagy a belógó fákról leeső hangyákkal, vagy bogarakkal és rovarlárvákkal táplálkozik.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon