MENÜ
 • Józanság – tabletta formájában

  Amerikai orvosok kísérleteznek egy olyan gyógyszerrel, mely egy csapásra józanná teszi az ittas embert. Megoldást remélnek az alkoholizmusra?

  A kutatók az iomazenil nevű vegyületet vizsgálják, mely az agyban hatástalanítja az alkohol tüneteit. A vizsgálat során vezetés szimulációval figyelték meg az ittas emberek reakcióit, és azt tapasztalták, hogy az iomazenil tabletták bevétele után a vizsgálati alanyok gyorsabban fékeztek, és sikeresebben maradtak meg a saját sávukban.

  Ezek azonban még igen csekély eredmények, a kutatók célja ugyanis nyilván nem az lenne, hogy a gyógyszer segítségével jobban bírjuk az alkoholt. Épp ellenkezőleg, olyan szert akarnak kifejleszteni, mely segítség lehetne az alkoholisták leszokásában, méghozzá úgy, hogy blokkolná az alkohol hatását a központi idegrendszerben, elrontva így az italozás élvezetét. Magyarul az alkoholistát megfosztják a délutáni borozgatás élvezetétől.

  Egy másik kutatásban brit tudósok hasonló alapokra támaszkodnak, miközben olyan alkoholt próbálnak kifejleszteni, mely nem káros a szervezetre, de ugyanolyan bódulatot okoz. Ennek a szernek további előnye lehetne, hogy amint józanságra van szükség, egy ellenszer bevételével véget vethetnénk a bódulatnak, kocsiba ülhetnénk, és csinálhatnánk is a dolgunkat. Hogy valójában ez milyen következményekkel járna, még kérdéses, de az biztos, hogy a multimilliárdos italgyártó cégek tárt karokkal fogadják az ártalmatlan alkohol ötletét.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon