MENÜ
 • Józanság – tabletta formájában

  Amerikai orvosok kísérleteznek egy olyan gyógyszerrel, mely egy csapásra józanná teszi az ittas embert. Megoldást remélnek az alkoholizmusra?

  A kutatók az iomazenil nevű vegyületet vizsgálják, mely az agyban hatástalanítja az alkohol tüneteit. A vizsgálat során vezetés szimulációval figyelték meg az ittas emberek reakcióit, és azt tapasztalták, hogy az iomazenil tabletták bevétele után a vizsgálati alanyok gyorsabban fékeztek, és sikeresebben maradtak meg a saját sávukban.

  Ezek azonban még igen csekély eredmények, a kutatók célja ugyanis nyilván nem az lenne, hogy a gyógyszer segítségével jobban bírjuk az alkoholt. Épp ellenkezőleg, olyan szert akarnak kifejleszteni, mely segítség lehetne az alkoholisták leszokásában, méghozzá úgy, hogy blokkolná az alkohol hatását a központi idegrendszerben, elrontva így az italozás élvezetét. Magyarul az alkoholistát megfosztják a délutáni borozgatás élvezetétől.

  Egy másik kutatásban brit tudósok hasonló alapokra támaszkodnak, miközben olyan alkoholt próbálnak kifejleszteni, mely nem káros a szervezetre, de ugyanolyan bódulatot okoz. Ennek a szernek további előnye lehetne, hogy amint józanságra van szükség, egy ellenszer bevételével véget vethetnénk a bódulatnak, kocsiba ülhetnénk, és csinálhatnánk is a dolgunkat. Hogy valójában ez milyen következményekkel járna, még kérdéses, de az biztos, hogy a multimilliárdos italgyártó cégek tárt karokkal fogadják az ártalmatlan alkohol ötletét.

  Ajánló

  Ilyen volt az MTV VMA vörösszőnyege

  140 diákot támogatott a STRAND Fesztivál

  Martin Garrix legjobb barátja exkluzív interjút adott a Life-nak