MENÜ
 • Jóval több bolygón lehet élet, mint gondolták

  Brit tudósok számoltak be arról az Aberdeeni Tudományos Fesztiválon, hogy komputeres modellek alapján a feltételezettnél sokkal több bolygón lehet élet.

  A BBC hírei között olvasható, hogy az eddigi elméletek szerint az élet olyan bolygókon lehetséges, amelyek csillagjuk úgynevezett lakhatósági zónájában van, azaz felszínükön a hőmérséklet se nem túl magas, sem nem túl alacsony a folyékony halmazállapotú víz meglétéhez.

  Azonban az Aberdeeni Egyetem kutatói John Parnell professzorral az élen rámutattak, hogy a lakhatósági zónát az élet előfeltételéül szabó elmélet túl egyszerű: ugyanis a bolygók két forrásból nyerhetnek hőt; egyrészt közvetlenül a napjuktól, másrészt maguk generálhatják belsejükben.

  “A Föld kérgén átjutva például a hőmérséklet egyre emelkedik, minél mélyebbre „hatolunk”. Még abban az esetben is, ha egy bolygó felszíne fagyott, a talaj alatt lehet folyékony víz – magyarázta Sean McMahon, aki a számítógépes szimulációkat végezte, hozzátéve, hogy a nagy tömegű vízben általában hemzsegnek a primitív életformák.

  John Parnell professzor szerint a Föld felszínétől számított több kilométeres mélységben is megfelelő körülmények lehetnek a mikroorganizmusok számára, ezért vélik úgy sokan, hogy abban a mély bioszférában tanyázhat az élő formák jó része.

  “A feltételezettnél sokszorosan több lakható bolygó lehet” – összegezte a professzor kutatásaik eredményeit. Jelenleg olyan komputeres modelleket dolgoznak ki, amelyek segítségével meg lehetne határozni, hogy mely távoli bolygókon lehetnek földalatti vízkészletek és adottak az idegen életformák létfeltételei.

  Forrás: metropol

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon