MENÜ
 • Jósolj naplementés festményből!

  A vizsgálat során kiderült, hogy a nagy festők alkotásain látható különböző színek egybeesnek a regisztrált vulkánkitörések idejével.

  1815-ben kitört az Indonézia északi csücskében található Tambora vulkán. Összesen mintegy 150 milliárd köbméter kőtörmelék, vulkáni hamu, és egyéb anyag szabadult fel. A kitörés mintegy 60 ezer ember halálát okozta a területen, de hatása az egész bolygón érezhető volt. A hamu több évig a légtérben maradt, meggátolva, hogy a Nap sugarai elérjék a földfelszínt.

  Mindez az egyik leghidegebb periódushoz vezetett a már amúgy is elég fagyos korszakon belül. A nyár gyakorlatilag megszűnt létezni, a telek szokatlanul hidegek voltak. A jelenség mezőgazdaságra gyakorolt hatása óriási volt, milliók éheztek a Föld minden részén a vulkánkitörés következtében. 1816, a kitörés utáni év úgy vonult be a történelembe, mint „az év, amikor nem volt nyár”.

  Német és görög kutatók a napnyugtáról festett képek alapján rájöttek, hogy például ez a természeti jelenség is meg lett örökítve: változást fedeztek fel az európai festők művein. Hiszen a vulkáni hamu az egész világot bejárta, és ez megváltoztatta a fényviszonyokat, három évig sárgás-narancssárgás volt a naplemente. Ez jól látszik például J. M. W. Turner A tó című festményén is.

  140331_JMWTurner_ATó

  És A Téméraire hadihajó utolsó útja a Temzén napnyugtakor címűn is.

  140331_JMWTurner

  A csapat több száz festményt vizsgált meg, amelyek 1500 és 2000 között készültek. Ez idő alatt legalább ötven nagyobb vulkánkitörés volt a világban. A vizsgálat során kiderült, hogy a nagy festők alkotásain látható különböző színek egybeesnek a regisztrált vulkánkitörések idejével.

  A naplementék ilyenkor bizony pirosabbak. Megpróbálták igazolni elméletüket, és megkértek egy művészt, hogy fesse le a naplementét a Szaharánál homokvihar előtt és után. A festő nem tudott a homokviharról, de más színekkel dolgozott a homokvihar utáni képen.

  Forrás: egu.eu

  Kép forrása: egu.eu

  Ajánló

  Újabb 50 nevet jelentett be a STRAND

  Íme a Nickelodeon’s Kids’ Choice Awards 2020 jelöltjei

  Sziget: itt az első nyolcvan fellépő