MENÜ
 • Jönnek a 3D-s biztonsági kamerák

  Színes, nagy felbontás és egy kilométeres távolságig lát!

  Bár a boltokban és utcákon üzemelő biztonsági kamerák rendkívül hasznosak lehetnek, valljuk be, minőségük nem mindig a legjobb – a szemcsés, fekete-fehér képek nem mindig tudják lebuktatni a behatolót.

  Ez viszont nem biztos, hogy sokáig lesz még így.

  Egy már eddig is ismert technológiát, a ToF-ot felhasználva ugyanis elképzelhető, hogy a jövő biztonsági kamerái akár egy kilométerre is el fognak látni és nem ám fekete-fehéren – színesben, 3D-ben! A technika lényege abban áll, hogy a gép lézerfényt bocsát ki nagy távolságra és megvizsgálja, hogy az hol és mennyire törődik meg. Az így nyert adatokkal pedig 3D-s képet hozhatnak létre.

  A probléma már csak annyi volt, hogy az amúgy már használatban lévő technika egyelőre nem tud mit kezdeni az olyan tárgyakkal, amik nem verik vissza megfelelően a lézerfényt.

  Egy skót fizikusokból álló csapat az Optics Expressben megjelent kutatása szerint viszont most már ezeket a problémákat is megoldotta.

  A kutatócsapat vezetője, Gerald Buller szerint – aki az edinburghi Heriot-Watt Egyetem professzora – elmondta, hogy a ToF képalkotói rendszerrel, képesek nagy felbontású 3D-s képeket készíteni olyan objektumokról, melyeket általában nehéz ábrázolni. Az objektum pedig akár egy kilométerre is lehet.

  Illusztráció: Optics Express

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon