MENÜ
 • Joni Mitchell első tíz albuma új kiadásban

  Az énekesnő 1968-1979 közötti munkái kerülnek díszdobozos újrakiadásban a boltok polcaira.

  Habár az elmúlt években vajmi keveset hallani Joni Mitchellről, most, hogy megjelenik újrakiadásban karrierjének csúcspontjaiként számontartott tíz albuma, mindenképpen meg kell emlékeznünk arról a fenomenális karrierről és művészi pályáról, mely a populáris zene egyik, ha nem a legnagyobb alakjává tette.

  Mitchell 1943-ban született Kanadában, majd fiatal korában éjszakai bárokban énekelt és gitározott. Tehetségét később az USA-ban próbálta kamatoztatni és 1965-re sikerült is tekintélyes hírnevet szereznie magának, ekkor indult el igazán karrierje, így 1968-ban kiadhatta debütáló albumát. Az olyan slágerek, mint a Big Yellow Taxi és a Woodstock megalapozták hírnevét és generációjának ikonjává tették őt. Nem csupán énekel, de kizárólagos zeneszerzője és szövegírója is dalainak, a mai napig. Sőt, vizuális művészként is megjelenik saját munkásságában, hiszen összes borítóját saját maga tervezte és valósította meg. 1971-ben kiadott Blue albuma a zenetörténet egyik legnagyszerűbbnek mondott munkája. A ’70-es évek közepétől kezdve Mitchell egyre inkább a jazz felé fordult, de már megjelentek munkáiban a popzene slíusjegyei is, mely az 1974-es Court and Sparkban csúcsosodott ki.

  Mitchell nem csupán széles skálán mozgó, csodálatos hangjával ért el sikereket, de gitártudása és zongorabetétei még a legkritikusabb zeneértőket is meggyőzték, nem átlagos tehetséggel, hanem egy igazi zsenivel állnak szemben. Széles életműve többféle stílust is feldolgoz, a popzenétől egészen a klasszikus rock and rollig, sőt, néhol az R&B és a klasszikus zene is felfedezhető munkáiban. Életműve során olyan neves előadókkal és művészekkel dolgozott együtt, mint Jaco Pastorius vagy Pat Hetheny.

  Mitchell több mint tíz éve nem állt színpadon. Ezért főként a borzalmas Morgellons-szindróma okolható, amely gyakorlatilag ellehetetlenítette a zseniális énekesnő karrierjét. A ritka betegség egyik legfőbb tünete, hogy a beteg úgy érzi, bogarak másznak bőre alatt, ami miatt folyamatosan vakarózási, csípési kényszere van, ráadásul idegei is felmondják a szolgálatot a furcsa betegség miatt. Mitchell emiatt az utóbbi években nem is foglalkozott túl sokat a zenéléssel, habár öt évvel ezelőtt megjelent Shine című albuma, mely főként az emberiség önpusztítását mutatja be melankólikus formában. Most azonban újra örülhetnek rajongói, hiszen az eddig ritkaságnak számító tíz első albuma, melyek 1968 és 1977 között születtek, újrakiadásban kerülnek a boltok polcaira.

  Ezek:

  1968: Song to a Seagull

  1969: Clouds

  1970: Ladies of the Canyon

  1971:Blue

  1972: For the Roses

  1974:Court and Spark

  1975: The Hissing of Summer Lawns

  1976: Hejira

  1977: Don Juan’s Reckless Daughter

  1979: Mingus

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon