MENÜ
 • Jeruzsálem és a Jeruzsálem-szindróma

  Az ősi város egyedülálló hangulatával mindenkit elbűvöl, sőt van akit túlságosan is magával ragad...

  Természetesen nem a turizmus a legnagyobb érdeme Jeruzsálem ősi városának, de a kapzsiság mindenek felett áll. Itt mindennek külön múzeuma van, amihez valaha köze lehetett Jézusnak vagy Máriának. Barokk épületeket hirdetnek 2000 éves lakóház gyanánt és akár egy szálkát is megpróbálnak eladni, hiszen azt nem akárkinek az ujjából szedték ki.

  A város egészen máig kettő részre van osztva, hiszen a zsidó lakosság mellett igencsak jelentős a palesztin népesség. Az óvárosban, ahol a legtöbb látnivaló van, kifejezetten magas a palesztin kisebbség aránya, azonban ez egyáltalán nem ad aggodalomra okot. A rendfenntartó erők szinte minden sarkon ügyelnek a biztonságra, így állandó biztonságban érzi magát az odalátogató, viszont a pénztárcára mindenképp ajánlott figyelni.

  Mindezen apró kellemetlenségek ellenére, valóban érezhető valami megmagyarázhatatlan és különleges érzés a város falain belül. Jobb esetben ez boldogsággal tölti el az embert, rosszabb esetben lerúgja a cipőjét, ruháit rongyokra cseréli, majd elindul megváltani a világot. Ez a Jeruzsálem-szindróma. Egyesek szakállat is növesztenek, azonban mára bebizonyították, hogy az általános kép Jézusról, ami az emberek fejében él valószínűleg téves. Így mindenképp hatalmasat téved, aki A Passió jelmezeit ölti fel.  Évente nagyjából 50 ilyen esetet regisztrálnak, ami az idelátogatók folyamatos növekedésével egyenes arányosságban növekszik. A betegség előfordulása Rómában is igen gyakori, így aki hajlamos bekattanni mindenképp kerülje a Vatikánt és Jeruzsálemet.

  Jeruzsálem Izrael fővárosa és egyben az izraelita vallás, a kereszténység és az iszlám szent városa. Nemzetközileg egyébként nem teljesen elfogadott, így Tel-Avivot is sokan fővárosnak tekintik többnyire azért, mert sokkal több jelentős közintézmény található ott.

  Látnivalói közül a legjelentősebb a Siratófal, ugyanis itt létezik egyedül kapcsolat emberiség és az Úr között, ez a zsidóság legszentebb helye. A fal a “második templom” lerombolt épületének egyetlen megmaradt része, és az elnevezés is onnét ered, hogy itt siratják a lerombolt templomot, ami a vallásuk szerint a legszentebb hely volt. A helyi emberek életében a hagyomány nagyon jelentős helyet foglal el, így minden sorsfordító alkalommal, születés vagy esküvő alkalmával megemlékeznek szentélyük lerombolásáról.

  A kereszténység szempontjából a legjelentősebb látnivaló a Szent Sír Templom, ami Jézus feltételezett keresztrefeszítésének helyén épült. Ezt a feltételezést viszont sokan támadják.

  Az iszlám vallás egyik legjelentősebb helye a Szikla Mecset, ami azon a helyen épült, ahol Ábrahám fel akarta áldozni a fiát. Később Salamon fia, Dávid a frigyláda számára építtetett kápolnát ezen a helyen.

  Az óvárosban mindenképp érdemes végigsétálni a Via Dolorosa kanyargós és hosszan emelkedő vonalán. Ugyanis ez az az útszakasz, ahol Jézusnak a keresztet végig kellett cipelnie.

  Az Olajfák hegye is gyönyörű látvány, az Ószövetség és az Újszövetség egyaránt említi. Szent hely, a reményt és és az újrakezdés lehetőségét szimbolizálja.

  Jeruzsálemre nem elég egy nap, és nem elég egy cikk. Számtalan érdekesség és látnivaló található itt, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül, mindenképp érdemes ellátogatni a Szent Földre.

  Ajánló

  Ezek voltak az évtized legnézettebb videoklipjei

  Egy csodálatos filmet mutatott be a Sziget: Wherever You Go

  A jövő vidámparkja megérkezett Budapestre