MENÜ
 • „Itt élned, halnod kell” zenés történelmi utazás

  Budapest, Hősök tere 2016. Június 17. és 18.

  Az “Itt élned, halnod kell” zenés történelmi utazás ősi hagyományt újít fel. A produkció népszerű énekesek és színészek, valamint több száz közreműködő segítségével, a magyar történelem több, mint ezer évét mutatja be, a honfoglalástól napjainkig. A produkció méltó tisztelgés az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt.

  ittelnedhalnodkell

  A nagyszabású és látványos produkciónak a Hősök tere ad otthont, amely a magyar történelem egy szimbolikus helyszíne. A szobrok, domborművek méltó kerete, egységbe foglalója a játéknak. Az „Itt élned, halnod kell” grandiózus történelmi utazás maradandó élményéről többek között 20 sztárénekes, 10 színész, 300 táncos, 100 statiszta, 40 lovas, 50 artista és 20 tűzzsonglőr gondoskodik.

  A főszereplők többek között Deák Bill Gyula, Varga Miklós, Vikidál Gyula -akik így együtt közel 10éve nem álltak egy színpadon – mellett ott lesz többek között Csengeri Attila, Kalapács József, Hujber Ferenc, Makrai Pál, Fehér Nóra, Palcsó Tamás és Vadkerti Imre is. A színpadi show díszletét a Hősök tere teljes szoborcsoportja alkotja, amely előtt a Gabriel arkangyal obeliszkjét átölelő háromszintes monumentális színpadrendszer terül majd el.

  Az “Itt élned halnod kell” című látványos történelmi utazás a honfoglalástól a rendszerváltozásig idézi meg a magyar történelmet, annak kiemelkedő nagy időszakait, eseményeit, amelyek rövidebb, hosszabb időre befolyásolták a magyarság életét. 3-4 perces dalok segítségével, egymás után idéződnek meg olyan történelmi korok, mint a honfoglalás, István király, László király, vagy IV. Béla király kora, a tatárjárás, az Anjou-lovag kor, a Dózsa parasztháború, a mohácsi csatavesztés, az 1456-os Nándorfehérvári diadal, Mátyás király kora, a 150 éves török hódoltság, Buda visszavétele 1686-ban, a Rákóczi szabadságharc, a reformkor, az 1848-as forradalom, a kiegyezés időszaka, a századforduló, az első világháború, a két világháború közötti időszak, a második világégés, az 1956-os forradalom és szabadságharc, majd pedig az 1989-90es rendszerváltozás.

  Bár hasonló címmel 31 évvel ezelőtt Koltay Gábor rendező – emlékezetes sikerrel – kísérletet tett egy ilyen átfogó zenemű előadására, hangsúlyozni kell, hogy a mostani egy vadonatúj zenemű, amely egy új, korszerű szövegkönyv alapján készül. Az alkotók szeretnék, ha a múltidézésen túl a produkció többről is szólna.

  2016-os év nemcsak az 1956-os forradalom 60. évfordulója, hanem a Szózat születésének 180. évfordulója is, egyben nemzeti összetartozásunk szimbólumai.

  Ajánló

  Újabb 50 nevet jelentett be a STRAND

  Íme a Nickelodeon’s Kids’ Choice Awards 2020 jelöltjei

  Sziget: itt az első nyolcvan fellépő