MENÜ
 • Itt a világvége! Metrómulatós!

  Ma újabb kegyetlenség rázta meg a magyar internetet. Míg New Yorkban a Sandy pusztít, nálunk a Metrómulatós lendült támadásba.

  Tegnap jelent meg a Wattamen elnevezésű formáció 4-es Metróról szóló dala, a Metrómulatós, melynek nem is tudjuk hogy szövegét, koncepcióját vagy üzenetét emeljük-e ki, vagy esetleg azt az ambivalenciát, melyet a támogatók szülnek.

  A magyar zenét olyan noxos időket visszaidézően felhasználó Metrómulatós nem hazudtolja meg címét – igazi Fásy-stílusban megformálva adja elő a 4-es Metró históriáját, melynek egyelőre persze csak az eleje van meg. A dal viszont bizakodó és a magyar hungarikumokat is felvonultató dalszövegében kitér a jövőre is, melyben Budapest negyedik metróvonala viszi majd az embereket Pestről Budára, miközben a készítők boldogan tátognak a kamerába a jövőbeli szerelvény megállóiban, talán saját magukkal is elhitetve hogy amit csinálnak az jó, vagy humoros, vagy mély. Az a baj, hogy lehetetlen leszűrni, hogy mi is volt itt az igazi cél.

  Mert ha nem is gúnyról van szó, ha valóban az a cél, hogy bemutassák, hogy épül, szép  lesz, modern lesz, a végén akkor is mindenki nevet a markába. Pedig szép lesz és modern lesz. a felvételek szerint. De ezzel a tálalással nehezen komolyan vehető.

  A furán vágott szemű, magát biztosan szexinek képzelő lány és a csárdást járó táncosok olyan ambivalenciát alkotnak a  remélhetőleg poénnak szánt zeneegyvelegben, mely már-már erősebb mint a tény, hogy a BKK maga is segített abban, hogy ez a klip elkészüljön, szabad utat engedve annak, hogy gúny tárgya legyen az új metróvonal, még ha ők nem is ezt akarták elérni.

  És az igazi hibás is az egész szituációban talán a technika fejlettsége. Hiszen a technika engedi meg, hogy manapság HD-ban bárki bármit felvegyen úgy, hogy az teljesen professzionálisnak hasson, miközben mindenből gúnyt űz – többek között ami a legfájóbb –  a magyar népi kultúrából és a magyar népzenéből is.

  Azt pedig már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy miközben a Metrómultatós kevesebb mint egy nap alatt elérte azt, hogy ezrek nézzék meg és mindenki erről beszéljen, addig egy szakképzett hangú Veres Mónika tehetségkutatók által tud csak újra a rivaldafénybe kerülni és utat találni afelé, hogy zenei pályára léphessen, ha már adottságai arra teremtették. Ő nem engedheti meg magának, hogy klipet forgasson. Ahogy sokan mások se.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon