MENÜ
 • Íme Cannes nyertesei!

  Idén is véget ért a Cannes-i Filmfesztivál melynek utolsó napján ítélte oda a zsűri a díjakat a pályázó és bemutatott filmeknek. Bulvár szempontjából is izgalmas napokat tudhatunk magunk mögött a fesztivállal kapcsolatban, gondoljunk csak Kanye West vagy Tarantino filmjére, illetve a mesés ruhákra. De most lássuk kik nyertek idén!

  A 2012-es zsűri, Nanni Morettivel az élén tegnap osztotta ki a különböző kategóriák díjazottainak a filmszakma egyik legnagyobb elismerését. Idén az Arany Pálmát, vagyis a Palme d’Ort, mely a francia filmfesztivál fődíja idén Michael Haneke kapta, Love című filmjéért. Hanekének ez élete második Arany Pálmája, mellyel rekordot is döntött. Soha nem volt még olyan filmkészítő, akinek csupán három évet kellett várnia a következő díjára. Haneke első díját 2009-ben kapta A fehér szalag (White Ribbon) című alkotásáért.

  A díjnyertes Love egy francia-német-osztrák koprodukció, műfajilag tekintve dráma. Története egy egy idős házaspárról szól, akiket Emmanuelle Riva és Jean-Louis Trintignant játszanak. A film a pár közti odaadást és szeretetet mutatja be, azt vizsgálva, hogy ki hogyan viseli azt, ha szembe kell néznie szerette szenvedésével. A produkciót a negyedik napon mutatták be és premier után a sajtó és a filmvilág is nagyszerűségéről beszélt, kissé előre megjósolva a film sikerét.

  A Granx Prix, vagyis a zsűri díjának nyertese sokakat meglepett: a megtiszteltetés Mattero Garrone filmjéé, a Realityé lett. Garrone hasonlóan az előző díjazotthoz ugyancsak duplázott, hiszen 2008-ban már kapott díjat Gomorra című munkájáért. A kritikusok által is kedvelt – ám az egekbe nem dicsért – film arról szól, hogyan teheti tönkre a családok életét egy valóságshow. A főszereplő egy családapa, aki a Big Brotherrel kapcsolatba kerülve hamar elkezdi élvezni a hírnevet és a hőn áhított  biztonságot, melyet családjának nyújthat, de a dolgok könnyen rossz irányt vehetnek…

  A legjobb rendező díját Carlos Reygadas kapta Post Tenebras Lux című alkotásáért. A rendező 2007-ben már vihetett haza díjat Stellet Licht című műéért és elsőfilmesként is kapott dícséretet. Alkotásának címe egy latin mottó, mely annyit tesz magyarul: sötétség után a fény. Az alkotás mellesleg bővelkedik sötétségben, van benne kutyahalál, rémálom, ördög és fejletépés is. A kritikusoktól nem a legjobb véleményeket kapta, főként a történet követhetetlensége miatt.

  A legjobb forgatókönyvet az író-rendező Cristian Mungiu kapta a Beyond The Hills című filmért. A nyomasztónak titulált alkotás két lányról szól, akik egykor egy árvaházban nőttek fel és jóval több volt köztük barátságnál. A film során az egyik lány meglátogatja a másikat, akiből apáca lett, így a régi érzéseket nem tudja viszonozni. A reakció olyannyira szélsőséges, hogy a szerelmetes lányról azt hiszik, hogy belébújt az ördög, amit meg is próbálnak kiűzni. A legjobb színésznő díját megosztva kapta meg Cosmina Stratan és Christina Flutor, a film két főszereplője.

  A zsűri különdíját Ken Loach kapta a The Angels’ Share című alkotásért. A közönség nagy kedvence négy ír férfi könnyed története, akik új életet akarnak kezdeni. A whisky-gőzös alkotás nem Loach első diadala Cannes-ban, hiszen 2006-ban már vihetett haza Arany Pálmát.

  A legjobb férfiszereplő Mads Mikkelsen lett, aki Thomas Vinterberg filmjének, A vadászatnak a főszereplője. A film egy kisvárosi férfiről szól, akit egy kislány szexuális zaklatással vádol. A férfit azon nyomban kiközösítik a társadalomból, esélyt sem adva neki arra, hogy bizonyíthassa ártatlanságát. Egyedül egy ember hisz benne, saját fia.

  A Camera D’Or díj, vagyis az első rendezésnek járó megtiszteltetés Benh Zeitiliné lett, aki idén a Beasts Of The Southern Wild című filmmel vonulhatott be a vörösszőnyegen, mely már januárban gazdagodott Sundance Fesztivál díjával. A film központi szereplője egy kislány, aki anyukája keresésére indul.

  A kritikusok kedvencei a második világháborús, nácikról szóló In The Fog, a szerepcserélgetős Holy Motors és a munkanélküli és bálna-idomár szerelméről szóló Rust And Bone lett.

  A Love és a Beyond The Hills is külön kitüntetést kapott a zsűritől.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon