MENÜ
 • Így temették a “vámpírokat” a középkorban

  A vámpírokkal kapcsolatos mítoszok és legendák nem újkeletűek.

  1959-ben az egész világ megrendült, amikor egy Charles Daniels nevű régész által vezetett kutatás során olyan középkorból származó csontvázakat találtak, melyek végtagjai körül fémből készült láncok gyűrűztek, némelyiküknek pedig karó volt a mellkasába szúrva. A csontokat egy ősi város, Southwell közelében találták.

  A kutatás évtizedekig tartott, a részletekről pedig a napokban adtak ki egy tanulmányt, melyben a kutatók igyekeznek feltárni a meghökkentő temetkezési mód rejtélyeit. Ezek alapján a tudósok megállapították, hogy akkoriban ez egy elfogadott módszer volt, amennyiben úgy ítélték meg, hogy a halottak “veszélyesek”, azaz képesek esetleg kimászni a sírból, hogy tovább riogassák a népet. Valójában azonban több mint valószínű, hogy szó sem volt ilyesmiről, csupán a középkori emberek gondolkodásmódja olyan mértékig volt eltérő a mai ember felfogásától, hogy megértéséhez rendkívül mélyre kell ásni a történelembe.

  Az a legvalószínűbb, hogy minden olyan embert “veszélyes halottnak” nyilvánítottak, akiknek viselkedése eltért a megszokottól. Ezektől az emberektől társaik valamiért féltek, ezért mindent megtettek azért, hogy a legcsekélyebb valószínűségét is elkerüljék a feltámadásnak. A dolog legbizarrabb része nem is ez, hanem, hogy miután több mint ötven éve megtalálták ezeket a holttesteket, az archeológusok úgy döntöttek, békénhagyják őket és nem emelik ki sírjukból. A leírás szerint ez több szempontból is fontos. Egyrészt azért, mert így kívánnak adózni egy elmúlt kor emléke előtt, másrészt értelmetlennek is tartják, mivel a történelem olyan pontjára vonatkoztathatóak a leletek, melyek feltárása szinte lehetetlen, így legjobbnak látják ott hagyni őket, ahol találták.

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon