MENÜ
 • Így néz ki az éjszakai égbolt a Hubble-teleszkóppal

  A csillagászok tíz évnyi, a Hubble-teleszkóp által készített kép segítségével olyan összeállítást készítettek, mely minden eddiginél mélyebb betekintést enged az éjszakai égboltba.

  A Hubble-teleszkóp az Univerzumról mindez idáig készített legrészletesebb, egyben leglélegzetelállítóbb képet tárja elénk. Ráadásul mivel az elmúlt tíz év során a Hubble-nek minden általa felvett helyre legalább ötvenszer vissza kellett látogatnia, elképesztő változásoknak lehetünk szemtanúi az égbolt egy-egy szegletéről segítségével.

  2004 óta a teleszkóp módosításainak köszönhetően mintegy 5500 galaxissal többet látunk, mint azelőtt. Az eddigi legtávolabbi objektum, mely látható egy, a Világegyetem 13,7 milliárd évvel ezelőtti keletkezésénél csupán ötszáz évvel fiatalabb képződmény, melynek tanúsága szerint akkoriban az Univerzum dühöngő, erőszakos környezet volt, telis-tele ütközésekkel és a galaxisok folyamatos egyesülésével vagy szétválásával.

  A Kaliforniai Egyetem professzora, Garth Illingworth szerint “Ez minden eddiginél mélyebb betekintés az éjszakai égboltba. Egyúttal lehetőség számunkra, hogy olyan régi időket vizsgáljunk, mint soha korábban.”

   

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon