MENÜ
 • Így fest majd Európa a globális felmelegedés végén

  Jó hír: a magyarok apró veszteségekkel, de megússzák.

  A National Geographic forgatókönyve szerint körülbelül ötezer év múlva következne be a régen nem látott esemény: a Föld megszabadulna két fehér sarki sapkájától az Arktiszon és az Antarktiszon. Régen nem látott, hiszen a Föld klímájával foglalkozó meteorológusok és geológusok kutatási eredményei szerint utoljára ilyen körülbelül 34 millió éve volt, amikor – hogy példáért ne menjünk messzire- a Dunántúli-középhegység helyén fekvő kiterjedt mocsarakban halmozódott a szervesanyag. Ezt az anyagot körülbelül 50-150 éve felküldtük a légkörbe széndioxid és egyéb gázok formájában, hogy újra kialakíthassuk az eocén klímát – azaz a jégsapkák nélküli Földet. Divatosabb nevén ezt hívjuk ma globális felmelegedésnek.

  140103_európa

  Tekintsünk először Magyarországra. Ott minden rendben, nem igaz? Kivéve, hogy kiszárad a Balaton. Annak pedig bizonyára csak a legelvetemültebb földtörisek örülnek, hogy újra egybenyílnak az egykori Paratethys medencéi, a Fekete-tenger, Kaszpi-tenger és az Aral-tó. Egykor ehhez a tengerhez tartoztak a Kárpát-medence legmélyebb területei is, szerencsére mi ezúttal kimaradunk az újraegyesülésből. A Szolnok környéki kék foltokra nincs semmi épeszű magyarázat.

  Úgy tűnik ötezer év múlva gyakorlatilag megszűnik az Al-Duna, az új torkolat valahol Bukaresttől délre lesz. Nyugaton Hollandiából nagyjából egy tartomány marad meg, a dánok utolsó menedéke a Yding Skovhøj “hegy” lesz a maga 172 méterével. Az eltűnő tengerparti városokat felsorolni sem érdemes, avagy RIP Amszerdam, Koppenhága, Lisszabon, Stockholm és a többiek.

  Forrás: Pangea

  Kép forrása: National Geographic

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon