MENÜ
 • Húsevő baktérium falta fel az agyát

  Kedden ritka betegségben halt meg egy 8 éves fiú az Egyesült Államokban. Egy húsevő baktérium szó szerint megette az agyát!

  Blake Driggers egy meleg vizű forrásokban és tavakban élő, ritka mikroorganizmus áldozata lett, amelyet Naegleria fowleri-nek hívnak. Bár a vízből minden esetben kimutatható, csak nagyon ritkán támadja meg az embert. Ha viszont bekerül a szervezetbe, szinte minden esetben halálos kimenetelű.

  A baktérium akkor tud ölni, ha az orron keresztül feljut a lágy részekig, és megfertőzi, illetve elpusztítja az agyszöveteket. A betegség tünetei nagyjából azonosak a bakteriális meningitisével, ezért sokszor nem vagy csak későn diagnosztizálják a fertőzést.

  A család szerint a kisfiú a hétvégi strandolás után fejfájásra és lázra panaszkodott. A rokonok először azt gondolták, egyszerű napszúrásról van szó. Vasárnap délutánra azonban a máskor életvidám, tettre kész kisfiú letargikus lett, és alig bírt megmozdulni. A szülei ekkor kórházba vitték, az orvosok aznap este már azt mondták nekik, hogy a gyerek súlyos állapotban van. Mire kiderült, mi baja, a fertőzés már komoly károsodást okozott az agyában, és a kisfiú meghalt.

  A boncolás visszaigazolta a gyilkos baktérium jelenlétét. A család ekkor jött rá, hogy a gyerek a strandolást megelőző hétvégén fertőződhetett meg, amikor a rokonokkal együtt egy meleg vizű tóban áztatták magukat.

  Naegleria fowleri kapcsán 2001 és 2010 között mindössze 32 esetet jegyeztek fel az Egyesült Államokban.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon