MENÜ
 • Horror a Mosaic-nál!

  Szerkesztőink összeszedték nektek kedvenc horrorjaitokat, hogy Halloween és ezek a hideg esős éjszakák még veletlenül sem teljenek kellő borzongás nélkül!

  Gergő – Az árvaház

  Habár hangulatában, képi világában nem hasonlít a hollywoodi tucathorrorokra, mégis magán viseli a műfaj leginkább klisés hagyományait: nagy, öreg ház, sötét pince, hátborzongatóan viselkedő gyerekek, barlang és világítótorony. Mégis, ezek a klisék valami igazán eredetivé állnak össze, egy olyan történetté, mely ahol kell, megrémiszt, ahol kell, elgondolkoztat, és állandó feszültségben tart. Az alapsztori szerint Laura árvaházban nőtt fel, és harminc évvel később a férjével és a kisfiával visszatér az ódon, elhagyott épületbe. Szeretné felújíttatni a régi házat, ahol fogyatékos gyerekeket gondoznának. A sajátos környezet megmozgatja a kis Simon fantáziáját, és különös játékba kezd, miután elmondása szerint találkozott egy szellemfiúval. A film valójában egy hosszúra nyúlt kincskereső játék, egy anya keserves próbálkozása, hogy visszaszerezze a fiát, és közben rádöbbenjen az árvaház múltjában rejlő borzalmakra. A vizuális élmény gyönyörű, a rendezésre sincs panasz, a zenei aláfestés remek, és a végén, egy igazán erőteljes jelenetben választ kapunk minden kérdésünkre. Talán a színészek játéka néhol nem a legerősebb, illetve néhány lélektani motiváció homályban marad, de szerencsére nem egy átlagos, felejthető horrorfilmről van szó. Az árvaháznak mondanivalója van, szörnyű titkai, és örülhetünk, hogy Toro fantáziája ezeket életre keltette.

  Dani – 28 nappal később

  A Danny Boyle rendezte angol-francia koprodukció üdítő példája annak, milyen egy amerikai kliséktől távol álló, hamisítatlan horrorfilm. Tudósok csoportja egy brit kutatólaborban dühkórral megfertőzött majmokat vizsgál, azonban néhány állatvédő kiszabadítja őket ketreceikből és itt kezdődik el a rémálom, ami huszonnyolc nappal később folytatódik.

  Ekkor riad fel a kómából Jim, a biciklisfutár. Példátlan világ az, ami köszönti. Nemcsak a kórház kihalt, hanem egész London. Újságok hevernek szerteszét, felborult busz fekszik a kereszteződés közepén. Egy napon át bolyong az elhagyatott metropoliszban, amikor is betér egy bűzölgő hullákkal teli templomba. Kiáltozására csak az elváltozott bőrű pap riad fel, aki valami számára érthetetlen ok miatt rángatózik és üldözőbe veszi. A srác rohanni kezd, egyre több, a dühkórral megfertőzött mutáns zombi veszi üldözőbe. Végül amikor már majdnem elkapnák, két egészséges ember, akiket megedzett az elmúlt pár hét kegyetlensége, megmentik. A film innentől kezdve egyszerre horror, akciófilm és egy kicsit a szerelemről is szól.

  De elsősorban arról, hogyan lehet túlélni egy egész szigetországot elpusztító, gyilkos vírust. A zombifilmek klasszikusának számító 28 nappal később című produkciónak azóta elkészült az amerikaiak által rendezett folytatása, a 28 héttel később is, amely rémisztően képzeli el, mi történne, ha pár ezer ember visszaköltözne a fertőzésmentesnek hitt Angliába.

  Dóra – A pokolból

  Kétséges ugyan, de tegyük fel, hogy vannak Hasfelmetsző Jack rajongók a világon. Nos nekik feltétlenül, de minden borzongásra vágyónak ajánlanám, hogy legalább egyszer nézzék meg a Pokolból című filmet. Azért legalább egyszer, mert a film már elsőre olyan izgalmakat tartogat, amiket nem gyakran élünk át, de véleményem szerint minimum kétszer érdemes végigizgulni a storyt, mert másodszorra olyan részletek élesedhetnek ki, melyek szükségesek a teljes megértéshez.

  A film forgatókönyv írói Alen Moore és Eddy Campbell képregényét használták alapul, amely megdöbbentő fordulatokat hozott napvilágra a Hasfelmetsző-ügy nyomozásának történetében. A nyomozó ki más is lehetne, mint a fantasztikus Johnny Depp, aki ugyan mintha az Álmos völgy legendájából csöppent volna a XIX. századi Londonba, ez az alakítását a legkisebb mértékben sem rontja. Szerepéről feltétlen érdemes tudni, hogy Abberline felügyelőről, a Scotland Yard magányos nyomozójáról azt beszélik, sikereit az álmainak köszönheti; éjszaka meglátja, ki a tettes. – Hát a film végére kiderül így van-e. –  A női főszerepet pedig Heather Graham kapta, akinek környezetéből hullanak a meggyilkolt prostik, mint a legyek, és aki ő maga is örömlányként szerzi meg a mindennapi betevőt.

  Adott tehát a helyzet: gazdag gyilkos, aki a merénylet előtt szőlővel és alkohollal csábítja el a prédát. A hős nyomozó, akiért döglenek a nők. A szende vörös, aki persze naiv ártatlansággal menekül a végzete elől, valamint az intrikától és szemfényvesztéstől korántsem mentes környezet, amit maga London alakít. Érdemes hát időt szentelni és a viszolygást félretéve – melyet a számtalan véres és kibelezett jelenet okozhat – kicsit magunkévá tenni a történelem első híressé, hírhedté vált gyilkosának történetét, akinek kilétére sohasem derült fény.

  Réka – A kör

  Nagy horror rajongó lévén nem egy egyszerű feladat kiválasztanom a kedvencemet ebből a műfajból. Amit mégis ajánlani tudnék elsősorban a borzongani vágyóknak, az a Kör első része. Bevallom, nem kevés álmatlan éjszakát okozott gyerekkoromban ez a film, és valósággal féltem, hogy egyszer az én tévémből is kimászik éjszaka Samara, de azért mégis megérte megnézni. Van benne minden, ami egy jó horror filmhez kell: misztikus történet, ijesztő kislány, halálok sorozata. Már csak maga a film hangulata is annyira magával ragadó, hogy garantáltan nyomot hagy a nézőben.

  A történet középpontjában egy természetfeletti videokazetta áll, tele felkavaró snittekkel, amelyet ha megnéz az ember, hét napon belül különös körülmények között meghal. A dolog miértjét Rachel szerepében Naomi Watts próbálja kinyomozni, de az idő sürgeti, ugyanis ő maga is megnézte a videót, ezért felkerült az áldozatok listájára.

  A rejtély természetesen feloldódni látszik a film végére, a történetnek mégis készült folytatása. Így akinek nem lett volna elege az első rész utáni rémálmokból, belevághat a Kör 2-be is.

  Levi – Engedj be!

  Alapvetően nem sokszor nézek horrorfilmeket, a borzongás iránti vágyamat leginkább a The Walking Deaddel csillapítom. Különösen azokat a horrorokat utálom, ahol a szőke lányok sikoltozva rohannak fel az emeletre, ha baj van, ahelyett, hogy kiszaladnának a házból. A mostani ajánlásom azonban nem egy tipikus horrorfilm. A svéd Engedj be! egy vámpíros film, de nem kell megijedni, ez nem egy újabb Twilight, köszönőviszonyban sincs az amerikai nyáltengerrel. A tizenkét éves Oscar szülei elváltak, az iskolában állandóan piszkálják. Egy nap megismerkedik a játszótéren Elivel, és összebarátkozik a lánnyal. Csakhogy Eli már több száz éve tizenkét éves, egy vámpír, akinek szüksége is van embervérre. Ennek köszönhetően több jelenetben is látunk fröcsögő vért, kivéreztetést, halált, szóval van miért paráznunk, de mégsem ez a lényeg. Ez az egyik legszebb szerelmes film a világon, ahol a legnagyobb félelmet a kamaszkor megpróbáltatásai és a másik fél elveszítése jelenti. Különleges, hátborzongató, szívszorító film.

  Ádám – Eden Lake

  Bár nem az a tipikus halloweeni horror, amiben kísértetek vagy eszement sorozatgyilkosok hozzák ránk a frászt, ettől függetlenül ha valaki akar egy kisebb szívinfarktust, annak bátran merem ajánlani az Eden Lake-t, mely számomra a brit filmipar eddig műalkotása. A főszerepben egy fiatal tanítónő áll, aki újdonsült vőlegényével vág neki egy kellemes hétvégi kiruccanásnak az Eden Lake-hez, egy gyönyörű békés tóhoz, melyet sűrűn erdő szegélyez. A tó körül az elején még minden rendben van, megy a smaci, a napozás a fürdőzés, míg a kispolgári üdülést meg nem zavarja néhány bunkó utcagyerek és vad kutyájuk. A felnőtt-tini vitából hamar túl nagy konfliktuslesz, melynek végén a felnőttek véletlenül megölik az elvadult srácok kutyáját. A hajtóvadászat pedig kezdetét veszi. A film elején a vad tinik még a bosszúért üldözik a szerencsétlen jegyespárt, akik a halál elől rohannak, ám a film végére már minden indok elveszik és mindenki mindenki ellesége lesz. Eltűnnek a korok, eltűnnek az emlékek, eltűnnek a határok. A utcagyerekek egymást gyújtják fel és a végén a felnőtteknek sincs más választása – a sötét, óriási erdőben a túlélésért cserébe ölni kell. Hihetetlen fordulatok, borzongató nyersség jellemzi a méltatlanul ismeretlen, mindent nézve csillagos ötös produkciót, melynek utolsó egy percében olyannyira fagy meg az ereinkben a vér, hogy néhány percig csak megdöbbenve, pisloásg nélkül fogunk ülni kanapénkban, azon gondolkodva, hogy mivé tud változni néha az ember.

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon