MENÜ
 • Hogyan védd meg magad futás közben

  Önvédelmi stratégiák, amiket minden nőnek tudnia kell!

  Tavaly szeptemberben 25-én holtan találtak egy futó nőt Budapest XXIII. kerületében. A rendőrök a mai napig nem találják a tettest, a család pedig egyre elkeseredettebb. A legrosszabb az, hogy bárki kerülhet ilyen helyzetbe kocogás közben. Íme, néhány tipp, hogy megvédjük magunkat, tippek a biztonságos futáshoz:

  futas

  Légy tudatában annak, hogy milyen környéken futsz!

  Ismerős helyen fuss, ahol gyorsan és könnyen találsz segítséget baj esetén. Ez nem azt jelenti, hogy nem futhatsz erdőkben, hegyeken vagy lakatlan területen, de ne menj egyedül, vidd magaddal a barátaidat is.

  Mondd el, merre fogsz futni!

  Egyértelműnek hangzik, se sokan elfelejtik. Amikor elmész kocogni, mondd el a családtagjaidnak, hogy merre mész és, hogy körülbelül mikor érsz vissza. Vigyél magaddal mobiltelefont, hogy ha késel, hívhassanak.

  Légy látható!

  Vegyél fel fényvisszaverő, vagy élénk színű ruhát. A közlekedés szempontjából is fontos, hogy az autósok lássanak, ha az úton futsz, ráadásul, ha eltűnsz és keresnének, az emberek jobban emlékeznek rád, ha valami feltűnőt viseltél.

  Használd minden érzékszerved!

  Sokan szeretnek zenét hallgatni futás közben. Egy forgalmas úton vagy a Margitszigeten ez nem is baj, de mikor egyedül futsz, egy kihaltabb helyen ne áldozd fel egyik érzékszervedet sem.

  Gondolkodj!

  A nőknek nagyon jó intuíciói vannak. Használd minden érzékszerved, figyeld a környezetedet, és ha úgy gondolod nem vagy biztonságban változtass irányt vagy menj haza. Az önvédelem azzal kezdődik, hogy megpróbálod elkerülni a veszélyes szituációkat. Bízz az ösztöneidben!

  Ordíts!

  Ha valaki fenyegetően közelít, vagy nem érzed magad biztonságban, lépj fel agresszívan. Ahelyett, hogy azt kérdezed „Mit szeretne?”, utasítsd „Mondd meg, mit akarsz!”, ez a támadót kibillenti a komfort zónájából, elbizonytalanítja. Más deklaratív kifejezéseket is használhatsz, mint például: „Hagyj békén!” vagy „Nem akarok veled beszélni!”. Általában az elkövető nem keresi a konfliktust, gyorsan végezni akar, így inkább megfutamodik. Ha látja a testbeszédeden és hallja a hangodon, hogy magabiztos vagy akár agresszív vagy, akkor békén fog hagyni.

  Fuss!

  Ha úgy érzed, nem tudsz a hangoddal és a fellépéseddel felülkerekedni a támadón tegyél meg mindent, hogy eltávolodj tőle. Vesd be minden erődet, hogy elmenekülj és segítséget hívj.

  S. A. F.

  Forrás: www.active.com

  Ajánló

  Díjazták a Sziget fenntarthatósági törekvéseit

  Ellie Goulding a Balatonnál ad koncertet

  Ezek voltak az évtized legnézettebb videoklipjei