irodai archívum

Hogyan válasszunk iratrendezőt?

Egy vállalkozás elindítása és annak vezetése rengeteg dokumentációt vonz magával. Ezeket az iratokat úgy kell tárolnunk, hogy szükség esetén bármikor kézbe tudjuk venni őket. Egy jól berendezett irodában a fontos okmányokat, szerződéseket és egyéb papírokat iratrendezőkbe fűzve célszerű megőriznünk. Ha iratrendező vásárlása előtt állunk, a következő szempontok áttekintése nagy segítségünkre lehet.

Mire figyeljünk a rendeléskor?

Fontos, hogy strapabíró termékeket válasszunk, a nagyon vékony borítású irattárolók helyett inkább a keménykötésű, erős kartonból készült változatok mellett tegyük le a voksunkat. A PVC borítással ellátott iratrendezőket könnyű tisztán tartani, a felületi szennyeződések néhány mozdulattal eltávolíthatók.

A jó termék ismérve még az oldalra rögzített címketartó, melyben a címke bármikor cserélhető. Miért is jó ez? Ha egy mappát szeretnénk újra felhasználni, más dokumentumokkal feltölteni, nem kell a feliratok átragasztásával foglalkoznunk, illetve az iratrendező épségét is megóvhatjuk. Az él-, és sarokvédő sínekkel ellátott típusok szintén az időtállóságot szolgálják és biztosítják az okmányok védelmét.

Amennyiben az iratrendezőket polcokon tároljuk, a szorosan egymás mellett álló mappák előhúzása nehézségekbe ütközhet. Annak érdekében, hogy ez a mozdulat gyorsabb és komfortosabb legyen, a rendezők oldalára a gyártók kihúzólyukakat helyeznek el. Ezek azonban megerősítés hiányában idővel elkophatnak. Fontos tehát, hogy olyan mappákat válasszunk, amelyek kihúzólyuka fémgyűrűvel van megerősítve. 

Manapság az iratrendezők már a legkülönfélébb színváltozatokban kaphatók. A színek nem csupán esztétikai okokból előnyösek, hanem a rendszerezés és áttekinthetőség szempontjából is. Ha eltérő színű mappákat használunk, mindig pontosan tudhatjuk, mely iratok és dokumentációk tartoznak egybe, így nem szükséges hosszú időt a keresgéléssel töltenünk.

Az iratrendezőket tarthatjuk az asztalon is, de ha rengeteg papírral dolgozunk a munkánk során, célszerű külön polcokat, szekrényeket beszereznünk.