MENÜ
 • Hogyan strandoljunk okosan?

  A következő összeállítás a standokon leselkedő veszélyekre hívja fel a figyelmet. Avagy mire vigyázzunk napozás, fürdés és a gondtalan pihenés közben.

  Fontos, hogy ne a fürdőzés előtt essünk el a biciklivel, vagy horzsoljuk le a térdünket. Már egy apró seb is elég ahhoz, hogy összeszedjünk valami nyavalyát. Ugyanis, ha a szervezet védelmi pajzsa sérül azon könnyen bejuthatnak a vírusok, baktériumok, gombás fertőzések.

  “Alapszabály, hogy semmilyen sérüléssel nem szabad strandra, fürdőbe menni, kisebbekkel sem. Például, ha valaki elvágta az ujját, lehorzsolta a térdét, vagy van egy berepedés a két lábujja között, jó ha tudja, hogy ezek mind a fertőzés kapui” – hangsúlyozza dr. Rozgonyi Ferenc, a Semmelweis Egyetem mikrobiológiai diagnosztikai és tudományos szaktanácsadó professzora.

  Természetesen, ha nincs rajtunk sérülés, még szerezhetünk a strandon, de ha vigyázunk magunkra, az sem garancia, hogy nem találnak meg minket a kedves fertőzések. A kórokozók ugyanis előszeretettel szeretnek megtapadni a bőrön, a szőrzeten és a nyálkahártyákon, ám ha strandolás után szappannal letusolunk, elkerülhetjük a bajt. Röplabdázás, strandolás közben is nem árt odafigyelni, a földes-poros pályán akár a tetanuszbaktérium spórája is bekerülhet a sebbe. Vigyázzunk magunkra, ha pedig megsérülnénk, szakszerűen lássuk el a sebet.

  Persze ezen túl még számos veszélyforrás leselkedik ránk, nehogy unatkozzunk a nagy pihenésben.

  Az öltözőben, zuhanyzókban leginkább a gombás fertőzésekre ajánlatos vigyázni. Mindezt elkerülhetjük, ha végig papucsot hordunk.

  A hideg vizes medence körüli követeznél is baktériumok, gombák leselkedhetnek ránk. Ajánlatos használni a lábmosót, hogy fertőtlenítsük a lábunkat, és ne vigyünk koszt a medencébe.

  A termálmedence sem éppen barátságos környék: elnézést mindenkitől a következőkért, de a meleg vízben minden széklettel szóródó baktérium és vírus egy bizonyos ideig életben marad. Ráadásul, ha szerves anyagok is bekerülnek a 30-38 fokos vízbe, a baktériumok is könnyen elszaporodhatnak. Ha ezeket a vízzel véletlenül lenyeljük,  vér ránk egy kevésbé kellemes hasmenés. Ugyancsak melegágya a termálvíz a nemszervi fertőzéseknek, így csak óvatosan áztassuk magunkat.

  A termálmedence környékén a kevésbé higiénikus strandokon rágcsálók is élhetnek. Az egerek és patkányok pedig Leptospira baktériumokat hordozhatnak, és ha ezek a nem fertőtlenítőszeres meleg vízbe kerülnek, könnyen fertőzhetnek, akár a bőrön át, akár lenyelve.  Szélsőséges esetekben májgyulladást, sárgaságot, agyhártyagyulladást okozhatnak.

  A strand zöldfelületén pedig jó lesz vigyázni a kullancsokra. Ha már elegünk volt a fürdésből és a napozásból, tartsunk alapos testvizsgálatot.

  Ezeken túl fontos bőrünk védelmi is, használjunk rendszeresen naptejet, főleg a déli órákban. Illetve létfontosságú a folyamatos folyadékpótlás.

  Természetesen nem az elrettentés volt a cél. És ha ezek után valakinek még maradt kedve strandra menni, jó szórakozást! : )

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon