Hogyan érdemes lefogyni?

Mint minden fontos dolgot, a fogyást is ésszel érdemes csinálni. Sokan ott rontják el, hogy azt gondolják, ha felszalad rájuk pár kiló, azt pikk-pakk egy kis koplalással le tudják adni. Ez nagyon téves elképzelés. A súlygyarapodást általában a felszedett zsír okozza (kivéve, ha intenzíven sportolni kezdünk, mert a felszedett izom nehezebb, mint a zsír). Koplalással nem a felesleges zsírtól szabadul meg a szervezetünk, hanem a könnyebben elérhető energiához fordul, azaz izmot fog bontanai. Ha nem koplalással tudunk fogyni, akkor viszont hogyan…

Életmódváltás

Első nekifutásként mindenki a fogyókúrára gondol. Igen, mindenképp a bevitt étel az, ami nagymértékben meghatározza a súlyunkat, azonban ne fogyókúrázzunk, hanem helyette váltsunk életmódot. Ne azt határozzuk el, hogy egy hétig, vagy hónapig kipróbálunk egy másoknak bevált fogyókúrát. Ennek ugyanis nem sok értelme van. Nem az a cél, hogy lefogyjunk pár kilót, utána pedig visszaállva az eredeti táplálkozási szokásunkra, visszaszedjük a kétszeresét.

Tehát ne fogyókúrázni akarjunk, hanem alakítsunk ki egy olyan életmódot, amit hosszú évekig, akár életünk végéig is tartani tudunk. Ne keseredjünk el, ha csak lassan, és nehezen indul meg a fogyás. Ahogy a kilók sem karácsonytól szilveszterig jöttek fel ránk, a leadáshoz is idő kell (több, mint a felszedéshez).

Kalória

Van egy elég egyszerű módszer, amit ha rendszeresen csinálunk, biztosan eredményre vezet. Bár a most divatos sokféle diéták (amiben meghatározzák, hogy csak húst egyél, szénhidrátot ne, vagy egyik nap gyümölcsöt, a másik nap húst, aztán zöldséget, esetleg minden nap egyél káposztát, vagy legyél vega, vegán, vegetáriánus, kövesd a paleo étrendet, stb.) ritkán veszik figyelembe az ételek kalória tartalmát, pedig ez mindennek az alapja. Sokféle táblázat van, amiből megtudhatjuk, hogy életkorunknak, nemünknek, magasságunknak mi a megfelelő súly, és ehhez napi hány kalóriára van szükségünk. Ha ez alá megyünk egy kicsivel, akkor mindenképp fogyni fogunk.

Sport, kitartás

Ha mellette még sportolunk is, akkor ez tuti biztos recept a sikerhez. Ne akarjunk hamar sokat fogyni, hagyjunk időt magunknak. A heti fél kiló fogyás bőven elegendő. Kitartásra mindenképp szükségünk lesz, ne adjuk fel idő előtt.