MENÜ
 • Hihetetlen idős vizet találtak

  A lelet akár két és fél milliárd éve is ott rejtőzhetett érintetlenül

  Egy kanadai bányában dolgozó tudóscsoport 2400 méteres mélységben egy ősi, a külvilágtól legalább egymilliárd éve elzárt víztömegre bukkant. Azt egyelőre nem tudni, hogy a vízben vannak-e élőlények, de az eddigiek során megállapított magas metán- és hidrogénkoncentráció biztató előjelnek tűnik.

  Mikrométeres nagyságrendű, ásványokba zárt vízcseppek esetében nem számít ritkaságnak, hogy ezek több milliárd évig elzárva maradjanak, miután a kőzet keletkezése során annak belsejében csapdába estek. A nagyobb méretű, a Föld kérgében megrekedt víztömegek között azonban mindeddig csak maximum pár tízmillió éveseket azonosítottak a szakértők, és sokáig úgy tűnt, hogy a mostani felfedezés esetében is ez a helyzet.

  A minták begyűjtésekor nagyon figyeltek arra, hogy a folyadék ne kerüljön érintkezésbe a bánya levegőjével. A víz korának megállapítása érdekében a nemesgázok különféle izotópjainak arányát vizsgálták a mintákban. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a folyadék legalább egymilliárd éve nem került érintkezésbe a földi atmoszférával, de az is könnyen elképzelhető, hogy nagyjából 2,64 milliárd éve került elzárt állapotban. Mindez azt jelenti, hogy a víz régebbi lehet a legősibb eukarióta szervezeteknél is.

  A felfedezést még érdekesebbé teszi, hogy a folyadékban megtalálhatók mindazon összetevők, amelyek az élet fenntartásához szükségesek. Ha pedig tényleg lenne élet a vízben, egy ilyen régóta függetlenül fejlődő ökoszisztéma rendkívül sokat elárulhat az evolúció működéséről és talán a földi élet eredetéről is.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon