MENÜ
 • Hét császárpingvin-kolóniát találtak az Antarktiszon

  Műholdakkal térképezik fel a területet.

  Úgy tűnik, a becsültnél sokkal több pingvin él az Antarktiszon. Tudósok ugyanis általuk eddig nem használt eljárással, azaz nagy felbontású műholdképekkel térképezték fel a területet. Ennek segítségével hét, eddig nem ismert császárpingvin-kolóniát fedeztek fel.

  Az eddig hitt 270-300ezerrel szemben így körülbelül 600ezer példányra becsülik a kontinens pingvinpopulációját. Ez a felfedezés azért is fontos, mert eloszlatja az aggályokat, hogy a ritka faj a kihalás szélén állna. Ezen kívül ez az első olyan kutatás, melyben műholdakkal térképeztek fel vadállat-populációkat. Azonban, mivel a pingvinek beolvadnak környezetükbe, nem volt könnyű dolguk. Egy teljesen új eljárást kellett kifejleszteniük és nagyon nagy felbontású képeket alkalmazniuk.

  Nem csak a nagy távolságok, de az embertelen körülmények miatt is képtelenség a talaj szintjéről feltérképezni ezeket az állatokat. Sokszor -50 Celsius fok körül mozog a hőmérséklet, ami lehetetlenné teszi a hosszú kutatást. Azonban ez az eljárás segítségünkre lehet a jövőben is, hiszen más, eddig kevésbé ismert állatfajok megismerésében is segítséget nyújt, így a jövőben többször is alkalmazni fogjuk. Reméljük, így jobban megérthetjük ezt a különleges élővilágot, ami az Antarktiszt jellemzi.” – nyilatkozta a Minnesota Egyetem doktora, Michelle LaRue.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon