bluetooth

Használjunk FM-transmittert az autóban történő zenehallgatás egyszerűbbé tételéhez!

Ha alaposabban szemügyre vesszük a magyar utakon közlekedő autókat, akkor láthatjuk, hogy az átlagéletkoruk 15 év körül van, ami azt jelenti, hogy a ritkaságszámba megy az olyan autórádió, amely képes a pendrive-ok vagy a memóriakártyák fogadására.

Azok tehát, akik zenét szeretnének hallgatni útközben, csakis a rádió műsorokra hagyatkozhatnak, kivéve, ha beszereznek FM transmittert. Ez apró kütyü ugyanis képes a digitális jelet FM jellé alakítani, amely már fogható az autóba épített rádióval is.

Csupán annyi a dolgunk vele, hogy bedugjuk a szivargyújtóba a jelátvivő egységet, és belehelyezünk egy SD memóriakártyát vagy egy pendrive-ot, amelyre korábban rámásoltuk az általunk kedvelt zeneszámokat MP3 formátumban. Ezeket pedig az eszköz továbbítja a rádióra.

Azt viszont mindenképpen fontos megjegyezni, hogy ha egy olyan FM frekvenciasávot választunk, amely már foglalt, akkor azon nem fog működni a zenelejátszás. Ilyenkor arrébb kell léptetni a rádiót pár tized vagy egész MHz-cel mindaddig, amíg szabad sávot nem találunk.

Egy továbbfejlesztett változata

Annak érdekében, hogy leegyszerűsítésre kerüljön ez az egész folyamat, tehát ne kelljen a zeneszámok másolgatásával bajlódni, a gyártók többsége némelyik FM transzmitterbe már Bluetooth modemet is beépített.

Így jött létre a Bluetooth FM transmitter, amelynek a segítségével Bluetooth-on keresztül is csatlakozhatunk az FM transzmitterhez, és közvetlenül a telefonunkról is lejátszhatjuk a kedvenc zenéinket.

Milyen Bluetooth FM transmittert érdemes választani?

Bár ez a SmartDiszkont kínálatában is kapható remek kis kütyü csupán párezer forintba kerül, tehát sokkal olcsóbb megoldást jelent az autóban történő zenehallgatásra, mint mondjuk egy modernebb autóhifi, de azért nem érdemes találomra választani belőle.

Abban az esetben ugyanis, ha nem vagyunk elég alaposak, akkor könnyen beleszaladhatunk egy egyszerű jack dugós változatba, amely csakis kizárólag mp3-lejátszóval működik. Ez pedig rendkívül körülményessé teszi a dolgot, mivel a legtöbbünk már szinte egyáltalán nem használ ilyen eszközt a zenehallgatáshoz.

Olyan minőségi, jó ár-érték arányú modellt érdemes keresnünk, amely rendelkezik USB-bemenettel, vagy jobb esetben akár SD-kártya porttal is.