MENÜ
 • Hamarabb lett birodalom Egyiptom, mint gondoltuk!

  Tudósok szerint más évszámokkal lenne érdemes vizsgálni az ókori Egyiptomot. A birodalom hamarabb lett birodalom mint gondolnánk!

  Brit tudósok – de most tényleg tudósok! – csoportja szerint sokkal hamarabb vált az ókori világ egyik legnagyobb birodalma parasztok földjéből fáraók uralta állammá. Állításuk szerint – melyek tudományos és számítógépes vizsgálatokon alapulnak – az első egyiptomi uralkodó, Aha király már i.e. 3100-ban az ország vezetője volt, vagyis sokkal gyorsabban alapítottak államot a telepesek, mint eddig becsültek. Fél évezreddel!

  A különleges eredményeket a barátságos című Proceeding of the Royal Society A című tudományos lapban közölték le.

  A kutatás vezetője, Dr. Michael Dee, az Oxford Egyetem munkatársa így nyilatkozott:

  “Egyiptom egészen különleges birodalom volt az ókori világban. Egy országos birodalom, egy olyan állam, ami amint megalapult, azonnal olyan határokkal rendelkezett, mint a mai országok.”

  Aha király névjegye

  Eddig csak különböző, homályos feltevések voltak arról, hogy az első dinasztia mikor is uralkodott az ókori birodalomban. Az eddigi becslések temetkezési helyeken talált porcelánok stílusainak vizsgálatán alapultak, az új kutatások viszont már hajakat, csontokat, növényeket vettek górcső alá és számítógépes modellekkel következtették ki, hogy a birodalom hamarabb megalakult, mint gondoltuk volna.

  Az eddigi feltevések szerint az első telepesek i.e. 4000 környékén jelentek meg a Nílus völgyében, de az új eredmények szerint ez sokkal később, i.e. 3700-3600 körül történt, vagyis sokkal kevesebb idő kellett ahhoz, hogy a telepesek birodalmat alapítsanak.

  Kár, hogy a mai emberek már kevésbé tudják megbecsülni az ókor csodáit – vagy múzeumot vernek szét, vagy műemléket rongálnak meg… Ettől függetlenül Egyiptom a tökéletes nyaralás helyszíne, arról nem is beszélve, hogy máig felfedezik új városaitBár a gólyáinkkal lehetnének jófejebbek…

  Ajánló

  Ezek voltak az évtized legnézettebb videoklipjei

  Egy csodálatos filmet mutatott be a Sziget: Wherever You Go

  A jövő vidámparkja megérkezett Budapestre