MENÜ
 • Ha mást mutat a tükör

  Lassacskán kifelé megyünk ebből a hosszúra nyúlt télből, megjelennek a nap csalogató sugarai. Március közeledtével a levegő is egyre melegebb lesz, lekerülnek a nagykabátok, amik eddig ápoltak és eltakartak. Most figyeljünk oda, nehogy elkapjon minket a gépszíj és bedaráljon a Barbie-effektus!

  Napjainkban a külcsín sokkal többet számít, mint a belső értékek. Legalábbis a média ezt próbálja mindenáron belénk beszélni, de én még mindig hiszem azt, hogy nincs veszve minden. Az utcán sétálva fura kettősségre lettem figyelmes a minap. Nem csak a fiatalok körében – de leginkább ott – figyelhető meg a kétféle testalkat. Az egyik véglet a már-már elhízott kategóriába sorolandó, a másikba pedig a csontsovány, nagyon vékony, nevezzük őket Barbie-babáknak. Elveszett az egyensúly, hiányzik valami, mégpedig a helyes értékrend. Sajnos a média erre rá is erősít, napjában többször találkozhatunk olyan hirdetésekkel, amelyek a fogyásra buzdítanak, vagy cukorral tömött üdítőket vagy édességet reklámoznak. Furcsa módon a mozgást kevésbé szeretik népszerűsíteni.

  Mind a nőknél, mind a férfiaknál jellemző, hogy mostanában kicsit talán túl sokat foglalkoznak az alakjukkal, sőt, a másik alakjával is. Az első, ami szembetűnik, akár nő beszél nőről, féri nőről, vagyy akár fordítva, a vonalai, idomai. Mindenkinek van hozzá megjegyzése és természetesen belőle levont következtetései is. Ezek után nem is csodálkozok, hogy ennyi testképzavaros ember van, aki saját értékeivel sincs tisztában. A táplálkozási- és testképzavarok napjainkban jó sok munkát adnak az orvosoknak, dietetikusoknak, sőt a pszichológusoknak is.

  Homorú vagy domború? A szociálpszichológusok nagyon sokat foglalkoznak az egész társadalmat érintő testkép-torzulással. Mindkét nemet megvizsgálták abban a tekintetben, hogy milyen testalkat a legvonzóbb számukra és azt hiszem, hogy senki sem fog meglepődni az eredményen. Míg a nők azt hiszik, hogy a férfiak a vékony nőket részesítik előnyben, addig a valóság egészen más. Szeretik a kerekded idomokat, a gömbölyödő formákat a megfelelő helyeken. A nők szintén azt szeretik, ha van a férfiakon mihez bújni, az egészséges izomzattal rendelkezőket részesítették előnyben. Emellett érdekes volt a felmérésben az is, hogy a nők nagy része magát a ténylegesnél kövérebbnek értékelte.

  Ha azt hisszük, hogy ez a téma csak a nőknél van naponta porondon, nagyot tévedünk, ugyanis a férfiak is hajlamosak alul- vagy túlértékelni magukat.
  Itt nem csak arról van szó, hogy a mai ultravékony ideálhoz képest látják magukat a nők teltebbnek, hanem önmagukhoz képest sem tudják helyesen megítélni a testalkatukat. Valószínű, hogy a torzult testképért felelős Barbie-babák már gyerekkorban beleültetik a lányok agyába, hogy csak az a szép, akinek ropog a csontja. Pedig nem is. Ennek köszönhetően viszont nők ezrei elégedetlenek a súlyukkal és kezdenek fejvesztve fogyókúrába és radikális testedzésbe, már-már kényszeresen.
  Sajnos ennek következményeképpen hiába érik el a kívánt testsúlyt, még mindig nagyobbnak látják magukat az elefántnál, így folytatják az önsanyargatást. Hogy hol van az egészséges fogyókúra és a táplálkozási betegségek között a határ, azt nehéz felfedezni.

  A leggyakoribb táplálkozási zavarok közé az anorexiát és a bulimiát soroljuk. A szavakat ismerjük jól, de vajon a jelentését is?

  Az anorexia nervosa életveszélyes betegség, habár nem tocsog körülöttünk vér a padlón. Nem is órák alatt halhat bele a beteg, hanem alattomosan, lassan végez vele. Persze csak akkor, ha nem jön időben a segítség. Az anorexiás beteg a fogyókúrát viszi túlzásba, de képes magát olyannyira lefogyasztani, hogy szó szerint a teste éhen hal.
  Onnan ismerhetünk rájuk, hogy rendszerint valamilyen természetellenes, radikális diétát követnek, még akkor is, ha tényleg semmi szükségük a fogyásra. Hogy ne szólják meg őket, magányukba burkolózva fogyasztják el azt a kevéske ételt, amit hajlandóak magukhoz venni, kerülnek minden evéssel járó programot, rendezvényt. A tükörbe nézve nem látják magukat reálisan, negatívan ítélik meg saját súlyukat. Folyamatosan gyötri őket a félelem az ellen, hogy elhíznak. Ezt természetesen súlyos alvásprobléma is kíséri, a szexuális életükről nem is beszélve. Persze kompenzálni próbálják valamivel a hiányokat, legfőképp a munkával vagy még sanyargatóbb diétával.

  A bulimia ezzel szemben a falánkság betegsége. Hajlamosak az ebben szenvedők egy-egy roham esetén mindent magukba tömni, ami a kezük útjába esik. Az irreális mennyiségű ételre természetesen a szervezetüknek nincs szükségük, ezt ők is tudják, sőt szintén félnek az elhízástól is, ezért az elfogyasztott tápláléktól megpróbálnak megszabadulni. Gyakori a magát hánytató vagy hashajtókkal, vízhajtókkal tömő beteg. A falási rohamok ismétlődnek, leggyakrabban titokban esznek és szinte rágás nélkül nyelik le a puha, édes, magas energiatartalmú dolgokat. Fagyi, süti, jöhet minden, meg utána mehet is. Örömforrást jelent az evés, amit utána bűntudat és depresszió követ. Persze nem maradhat büntetlenül az ilyen, a szervezet súlyosan felel mindenért. A vitaminhiány nagyon nagy problémákat tud okozni, hajhullást, bőrbetegségeket és ízületi problémákat is okoz. A hánytatás miatt – a jelentős mennyiségű sav hatására – a fogak is gyorsabban szuvasodnak, a kezek sebesek lesznek és a bőrük is gyorsabban öregszik. A test mellett a lélek is beteg, a szélsőséges hangulatingadozások mindenapiakká válnak és gyakran borul a bili, repül a tányér és emelkedik az a bizonyos pohár. Igen, az alkoholizmus is gyakori velejárója.

  Lehet valaki egyszerre anorexiás és bulimiás is? Igen. A betegséget bulimia anorexia nervosának hívják. Az ilyen beteg túl kövérnek tartja magát és ezért koplal. A rohamokban rátörő falás csak ront a helyzeten, és persze ezt a hánytatás követi, mert fél attól, hogy elhízik. Önmagában mindkét betegség nagyon súlyos, együtt a kettő pedig több, mint életveszélyes. Segítség nélkül nem gyógyulhat fel belőle senki, mert a legsúlyosabb esetekben már arra sincs ereje, hogy segítséget kérjen.

  Különleges táplálkozási betegségek is vannak ám, amikről vajmi keveset tudunk. Ortorexiáról alig hallani, nem is olyan régen írták le az orvosok. Lényegében a beteg képtelen a diétát abbahagyni, egyre radikálisabb és merevebb szabályok szerint hajlandó csak étkezni, fokozatosan megvonja magától az ételek jelentős részét. Emellett kapszulákkal, biotermékekkel próbálja fenntartani az egészséges életmód látszatát, mert persze ennek köze sincs már ahhoz. Napi több óra csak az étkezés tervezésével telik, de annak élvezeti értéke nincs.

  A férfiak sincsenek biztonságban, az inverz anorexia leggyakrabban náluk jelentkezik. A rendszeres testmozgás, izom építése, fejlesztése a férfiaknál általánosan elfogadott. Ám van, hogy annak ellenére, hogy már minden a helyén van, mégis soványnak és vékonynak látják magukat. Ugye ismerős? Ezért inverz.

  A legújabb táplálkozási zavarról még csak kevesen hallottak, drunkorexiának nevezik. A fiatal nőkre leginkább jellemző betegség hátterében az áll, hogy úgy gondolják, elvárják tőlük, hogy bizonyos alkalmakkor fogyasszak alkoholt. A betegség lényege a szilárd ételek mellőzése, így a szükséges kalóriamennyiséget az alkohollal próbálják bejuttatni a szervezetbe. A betegek jóllakottnak érzik magukat, de mivel a bevitt kalóriában nincs igazán értékes tápanyag, ezért a hiánybetegségek nagyon hamar jelentkeznek.

  A legnagyobb problémát ezeknél a betegségeknél az jelenti, hogy nem is tudják magukról betegek, hogy betegek. Egészségesnek hiszik magukat és úgy gondolják, hogy a legjobb úton haladnak céljaik eléréséhez. Pedig láthatjuk, hogy közel sincs így, dietetikus, pszichológus, gyakran orvos segítségére van szükség.

  Vannak jelek, amikből könnyű felismerni, ha a környezetünkben valaki táplálkozási zavarban szenved, de sajnos gyakran eltitkolják a saját családjuk elől is, így a segítség csak későn érkezik meg. Ne féljünk segítséget nyújtani, ha baj van és segítséget kérni sem!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon