MENÜ
 • Ha életre kel Spongyabob – I.

  Szépségek és szörnyetegek a tengerben és a parton

  A tengerek élővilága teljesen eltér a magyarországi édesvízekétől és mivel nincs igazi tengerünk, különlegesnek számít minden, ami ott található. Csodás héjú csigák és kagylók, ehető állatkák, még ehetőbb növények, melyek tápanyagtartalma nélkülözhetetlen. Persze nem a tápanyagok miatt ragadott magával e különleges világ, mert nem tagadhatom, már az angol tengerpartra érkezésem első perceiben beleszerettem… Amiről eddig a biológiakönyvek alapján tanítottam, amit eddig megelevenedve láttunk a rajzfilmben, most hirtelen mind elém tárult. A sós-párás levegő egy pillanat alatt átjárta a fejemen található összes nyílást. Ahogy a kavicsokon egyensúlyoztam, hogy végre elérjek a vízig, szemem a kövek közötti kincseket kereste. Mert kincsnek számít minden, kagylódarab, megszáradt moszat, de még maguk a lekerekített kövek is.

  Földünk több, mint két harmadát sós víz borítja, melyben az életfeltételek is sokkal másabbak, mint a szárazföldön. A víz hőmérséklete kiegyenlítettebb, a csapadék és a talaj szerepét pedig átveszi a víz oxigén- és tápanyagtartalma, meghatározóvá válik a víznyomás nagysága. A partközeli területeken a leggazdagabb az élővilág, itt a legnagyobb a tápanyagtartalom is, mivel a szárazföldről sok anyag kerül bele. A víz mélyebb rétegeibe kevesebb fény jut, így az ott élő élőlényeknek másképp kell alkalmazkodniuk. Sajnos a környezetszennyezés a tengerek élővilágát is veszélyezteti. A folyók hordalékukkal hatalmas mennyiségű szennyezőanyagot juttatnak a vízbe a szárazföldről, a tartályhajók elsüllyedése viszont még ennél is nagyobb károkat okoz. A vízbe kerülő kőolaj a felszínen úszik, ezzel elzárja az oxigéntől azt, így nem tud beleoldódni a vízbe, tehát az ott élő állatok légzését gátolja vagy bőrükre, szőrükre, tollukra tapadva a mozgásban is akadályozhatja őket.

  A parton sétálva a kövek között furcsa zöld és barna száraz levélszerűségekre figyeltem fel. A moszatokat a hullámzás sodorta a partra, ahol víz híján kiszáradtak és megkeményedtek. Mivel a mélyebb rétegekbe a fény nem tud lehatolni, így csupán a tenger felső részén élnek a növények ezen képviselői, a zöldmoszatok törzsének tagjai, amelyeket a távolkeleti konyha algaként ismer, sőt ha arcpakolást keresünk és mindenképp szeretnénk Shek-re hasonlítani, választhatunk algásat azok közül is. A tengerben szabad szemmel nem látható egysejtű algák a plankton tagjai, a többsejtűeknek viszont nincs bonyolult testfelépítése, csupán telepes növények. Gyorsan szaporodnak és hatalmas mennyiségű szerves anyagot képesek előállítani, ami a növényevő állatoknak alapvető táplálékforrást jelent.

  Spongyabob. Első látásra alig különbözik a rajzfilmfigura ihletője a fürdőszivacstól, ám tüzetesebben megvizsgálva felfedezhetjük benne a szépet. Nagy telepeket alkotva élnek együtt ezek az egyszerű testfelépítésű állatok, melyek testét apró nyílások törik át, ahol a víz könnyen beáramolhat.

  A vízben lévő planktonokkal és szerves törmelékkel táplálkoznak, melyeket a galléros-ostoros sejtek szűrnek ki. Fontos tagjai a tenger társadalmának ezek a nem túl nagy élőlények, mert segítek tisztán tartani a part menti sekély vizeket azáltal, hogy megszűrik. A szivacsok törzséhez tartoznak a szaruval, kovával és mésszel szilárdított vázú szivacsok is, melyek többsége a sós vízben él.

  A part menti csalánozók jelentik a fürdőzők rémálmát. A medúza név már ismertebb, a kevésbé szerencsések talán személyesen is bemutatkozhattak nekik egy-egy tengerparti mártózás alkalmával. A kis gonosztevők tapogatóinak végén csalánsejtek bújnak meg, melyek bénít váladékot tartalmaznak. Persze nem az óvatlan strandolókra vadásznak, hanem saját súlycsoportjukból keresnek vacsorának valót, viszont ha fenyegetettséget éreznek, akár az embert is megcsíphetik. Hasonló állatok a tengeri rózsák is. Hányszor álltam szinte bénultan az állatkereskedés sós vizes akváriuma előtt arra sóvárogva, hogy egyszer nekem is lehet egy, vehetek bele végre tengeri rózsát és bohóchalat.

  Jövő héten újabb különlegességekkel folytatjuk a tengerből, melyek akár tányérunkon is landolhatnak.

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon