MENÜ
 • Gyújtsd meg a tüzed! A Mosaic is megy Bakuba!

  A világ legrégebbi televíziós műsora, 1956 óta minden évben megtartott esemény az Eurovíziós Dalfesztivál. Idén 57. alkalommal, május 26-án, Azerbajdzsánban lesz a huszonhat ország dalversenye. Magyarországon is megszületett a nyertes, de előbb menjünk vissza a kezdetekhez

  Hogy miért lett tűz a Dalverseny idei alkalmának szimbóluma? Mint ahogy azt az azeriek kommunikálták, ősidők óta a tűz mellé gyűlnek az emberek, hogy énekeljenek és történeteket meséljenek. Pontosan ez fog történni most is, bár azért reméljük, a tűz ez alkalommal csak szimbolikus lesz.

  2008-ban Walkó Csaba, Lotfi Behnam, Pál Gábor alapította meg a Compact Disco formációt. A Fly or Dive címmel elkészítették első dalukat, majd 2009-ben megjelent első nagylemezük, mely a Stereoid címet kapta. A Dalra a Sound of Our Hearts című számmal pályáztak, és harminckilenc – negyven volt a maximum adható – ponttal bejutottak a végső döntőbe.

  “Nagyon szép kritikákat kaptunk. Bíztunk a dalban, bíztunk magunkban, boldogok vagyunk. Erős mezőny volt, több előadóval is beszéltünk erről. Kedvenc dalunk Kállay Sanders András I Love You című dala volt. Csiszár Jenő mondta nekünk a kulisszák mögött, hogy ez egy halál csoport.” -nyilatkozta a COD. “Gyurcsík Tibi mellett mi kaptuk a legtöbb pontot. Rengeteget próbáltunk, folyton ugyan azt az egy dalt. Gémes Antos színművész segített a színpadi koreográfiában, de semmi extrát, például oroszlánokat vagy szaltót nem akartunk. Sok jófej zenész barátunk támogatott minket kampány videóval. Lassan átalakulunk kampányügynökséggé.” -nevetgélve mondták a COD fiúk.

  A verseny ötlete 1955-ben Monacóban merült fel, egy olaszországi dalverseny mintájára alapozva. Mivel ekkor még nem volt műholdas televíziós kapcsolat, több ízben is kihívást jelentett egy ekkora nagyszabású műsor bemutatása a nézőknek.

  Az első fesztivált Svájcban tartották, mindössze hét ország részvételével, akik ekkor még két-két dallal neveztek és természetesen Svájc meg is nyerte a versenyt. 2004 óta a nevező országok számának rohamos növekedése miatt elődöntőket tartanak a nagy megmérettetés előtt.

  Mivel Szulák Andrea az Árva reggel című számával nem tudta Magyarországot kvalifikálni a versenyre, ezért országunk csak 1994 óta van jelen az eseményen, amikor is az előző évben nem kvalifikált nemzetek mehettek a küzdelemre. Magyar származású versenyző már 1979-ben feltűnt a porondon. Bayer Friderika volt az első olyan magyar énekes, aki Dublinban színpadra is léphetett és negyedik lett a Kinek mondjam el vétkeimet dalával. 1995-ben Szigeti Csaba utolsó előtti lett, 1996-ban Delhusa Gjon a huszonkettedik, 1997-ben a V.I.P a tizenkettedik helyezést érte el, 1998-ban Charlie pedig szintén az utolsó közt végzett. A kudarc után 2005-ben nevezett ismét Magyarország. Akkor a NOX Forogj világgal a tizenkettedik. lett. 2006-ban anyagi okok miatt nem ment magyar versenyző, majd 2007-ben Rúzsa Magdi mezítláb a színpadra lépett és egészen a kilencedik helyig sétált. 2008-ban Csézy máig nem bizonyítva, de bundára gyanakodva eljutott ugyan az elődöntőig, de el is bukott rajta. Ádok Zoli 2009-ben nem jutott el a döntőig.

  2011, Wolf Kati. Kati karrierje 7 éves korában a Vuk betétdalával indult. Hosszú hallgatás után, a szolfézs-karvezető szakon végzett énekesnő az X-Faktorban mutatta meg ismét énekhangját az országnak. Whitney Houston és Barbra Streisand példaképekkel a tehetségkutatóban egészen a hetedik döntőig jutott. Százharminc millió ember előtt Düsseldorfban 15-ként lépett színpadra.


  2011-ben rekord számú ország nevezett a döntőre. Az elődöntőről automatikusan továbbjutnak a “legnagyobbak”, mint Franciaország,
  Egyesült Királyság, Németország, Spanyolország és a nagy távolmaradásuk után Olaszország is.

  A szavazás régi szisztémája szerint az ország pontjairól egy zsűri döntött, majd 1997-ben Franciaország, Ausztria, az Egyesült Királyság, Németország és Svédország megkezdte a telefonos szavazási módszer kiépítését. 2009-től egy szakmai zsűri és a nézői szavazatok egyaránt befolyásolják az eredményt. Egy adott ország a saját versenyzőjére nem szavazhat, hiszen nem lenne igazságos, ha mondjuk Németország és Monaco lakosságát versenyeztetnénk.

  Wolf Kati a dalát angolul, és egy kis részét magyarul énekelte. 1965-ig választható volt a dal nyelve, 1966-tól viszont már szabályozták a nyelvezetet. 1973-tól ismét szabad nyelvválasztás tett lehetővé a szabálykódex, aminek köszönhetően már nem kényszerültek az országok anyanyelvükön való éneklésre, így többek közt az ABBA is az angolt választotta daluk eléneklésére. 1977-ben ismét anyanyelvi megkötés volt, amit 1999-ben ismét módosítottak. 2011-ben a Litván versenyző kihasználva a szabad nyelvválasztási lehetőséget, dalát franciául, angolul és jelnyelven énekli.

  “Fontos döntés volt, hogy mindenképp angol nyelven énekeljek. Sokkal jobban áll nekem, és a sítlusnak is. Nemzetközi versenyen előnyösebb, ha valaki angolul énekel. Csabi már énekelt magyarul két feldolgozás dalt Ákos Ikon rendezvényén, így az elégedetlenkedőknek is szolgáltunk, de Bakuban angolul állunk a színpadra” -mondta el Walkó Csaba, a COD frontembere, miszerint saját anyanyelv, vagy angol a befutó.

  A huszonhat fős mezőny az első és a második elődöntő első tíz helyezettjei alkotják, ezekívül a házigazda, és az öt nagy ország: Olaszország, Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Spanyolország. Január 25-én megtartották a sorsolást, amiben igazságosan felosztották az országokat területi elhelyezkedésük és szavazási szokásaik alapján, miszerint Magyarország a hatodik kalapba került Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Bulgária és San Marino mellé. Így országunk az első elődöntőben, vagyis május 22-én lép majd színpadra.

  “Egy gyermekkori álmunk válik valóra. Négy éves zenekar vagyunk, de rendbe szeretnénk tenni a magyar popzene megítélését. Megmutatjuk majd Európának, hogy Magyarországon igényes, mai popzene is készül” -mondta el Attila, a COD basszusgitárosa.

  Csehország nem fog visszatérni idén, mint ahogy Andorra sem, Montenegró viszont két éves szünet után újra részt vesz a versenyen. Lengyelország a 2012-es Labdarúgó-Európa-Bajnokságra hivatkozva nem vesznek részt a dalok versenyén, de Örményország a politikai huzavona ellenére ott lesz a negyvenhárom induló ország közt. “Félelemről nincs szó. Megyünk, és helyt szeretnénk állni. Legnagyszerűbb dolog Magyarországok képviselni.” -mondta el a COD. Az együttes megmutathatja Európának, hogy a mainstreem pop zene mellett Magyarországon az alternatívabb műfajoknak is van jövője. A fiúk már bizonyították tehetségüket azzal, hogy hova tudtak eljutni mindössze négy év leforgása alatt. A Feel The Rain című kislemezük egészen a második helyig kúszott az MR2 Petőfi Rádió Top 30-as listáján, mely az alternatív zenei szcénában komoly elismerésnek számít. Emellett 2011-ben a Fonogram Díjátadón “Az év hazai elektronikus zenei produkciójának” járó díjat is megnyerték. Albumukért pedig megkapták az Antropos.hu “2010-es év legjobb albuma” díját, majd 2011-ben az MTV EMA díjátadón a Regionális díjat.

  “Elképesztő érzés uralkodik rajtunk. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a Magyar Televízió segítségével elértük azt, hogy kijuthassunk az Eurovíziós Dalversenyre. Amikor nekiindultunk ennek a versenynek hálistennek a zsűritől mindkét fordulóban pozitív kritikát kaptunk, ami meglepő volt. Örültünk, hogy ők is azt érezték, amit mi. Egy nagy teher került a válunkra, mert egy egész országot kell képviselni. Mindenkinek köszönjük, aki szavazott. Látjuk, hogy a Compact család egyre nagyobb lesz.” -zárta az interjút Walkó Csaba.

  Az Azad TV jelentése szerint a Kristályterem befogadóképessége nagyjából huszonötezer fős, amit hatmillió azeri manatból, vagyis másfél milliárd forintból építettek a Kaszpi-tenger partjára.

  A MosaicOnline stábja ma utazik Bakuba, hogy a helyszínről beszámolhassunk nektek a legfrissebb eseményekről!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon