MENÜ
 • Gyorshajó a tömegközlekedésben?

  A BKV utasait gyorshajókon szállíthatja, akár 50 kilométeres sebességgel is.

  Iglói-Nagy Péter, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója tervezte azt a 32 méter hosszú, 8 méter széles katamaránt, amely egyszerre 160 utast vinne a Megyeri hídtól a M0-s hídig. Közben megállna a Batthyány térnél, ahol át lehetne szállni a 2-es metróra. Az utazás 40-50 percig tartana, és naponta körülbelül 40 ezer ember vehetné igénybe a szolgáltatást. Így 20-25 ezer autóval kevesebb szennyezné a város levegőjét.

  A tervezőknek az esélyeik is kedvezőek, hiszen a BKK (Budapesti Közlekedési Központ) is úgy döntött, hogy forradalmasítja a vízi közlekedést. Egyelőre csak a járatok sűrítéséről, új megállóhelyek kialakításáról, a meglévő hajók felújításáról volt szó, de a Duna Expressz gyorshajói is bekerülhetnek a tervek közé. Az új járatok júniustól indulnak majd Újpest és a Haller utca között. A 20 kilométeres sebességgel úszó hajó a Meder utca, az Árpád hídi, a Jászai Mari téri, a Batthyány tér, a Petőfi téri és a Boráros téri kikötőben áll majd meg. A két végállomás közötti távot 58, illetve 46 perc alatt teszi meg, a Duna sodrásától függően.

  „Sokkal nagyobb lehetőségeket látunk az elővárosi hajóközlekedésben, ezért tárgyalásokat kezdeményeztünk egy Visegrád–Vác–Szentendre–Százhalombatta vonalon közlekedő gyorshajójárat kiépítéséről. A Duna Expressz konzorcium mellett más szakmai szervezetek koncepcióit is ismerjük. A fenti településekről így 35–50 perc alatt elérhetővé válna Budapest belvárosa, ami már az autózással szemben is versenyképes lenne, leghamarabb 2014-től” – nyilatkozta a BKK.

  Forrás + fotó: Blikk

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon