MENÜ
 • Gazdagságot és nyugalmat akváriummal

  A szobában elhelyezett akvárium jótékony hatással van életünkre. Nem csak maga a látvány miatt tarthatunk díszhalakat, de a kínai Feng Shui szerint szerencsét és gazdagságot is hoz otthonunkba. Ha mégsem, hát jöhet a só, bors, paprika...

  Hosszú évek óta van akváriumom, bár bevallom őszintén, többnyire a látvány miatt tartom a “kis piranháimat”. Mivel a halak nagyrésze az idők folyamán ilyen-olyan okokból eltűnt – talán egy jobbfajta horrorfilmet is forgathatnánk belőle -, jelenleg három lakója van, bár amikor legutóbb megették egy társukat, megígértem nekik, hogy a halászlében végzik. Megesett rajtuk a szívem, így a kissé nagyranőtt aranyhalak most békésen kotorásszák az akvárium alját.

  Hogy jön képbe a Feng Shui? Az ősi kínai hit szerint a környezetünkben elhelyezett személyes tárgyak befolyásolják életünket, jólétünket és szerencsénket. Erről sokaknak a felfelé álló ormányú elefánt jut eszükbe rögtön, vagy a jin-jang kör, viszont el sem hinnénk, mennyi minden szolgálhatja életünket. A Feng Shui szerint az akvárium vize és a benne úszkáló halacskák a lakásban aktiválják a chi energiát, ha pedig a betartjuk az elméleti alapokat, szerencsét és gazdagságot hoz otthonunkba. A lakás pozitív energiáit is helyreállítják, ezáltal eltörlik a negatívakat.

  A gazdagság érdekében a lakás déli részét válasszuk helyül, érdemes természetes fénnyel megvilágított részt keresni, soha ne tegyük a ház fenekébe az akváriumot. Egyébként a nem Feng Shui szerint kialakított akváriumot sem érdemes sötét helyre tenni, a természetes fényben a növények és az állatok is jobban érzik magukat, mi pedig kevésbé nyúlhatunk a villanyszámlánál mélyre a zsebünkben.

  Az akvárium alakja igen csak kényes kérdés, hisz az ősi kínai szokás szerint gömböt kellene választanunk. Nos, az Európai Unióban biztosan nem hisznek a Feng Shuiban, mert betiltották ezt a formát, mondván az nem jó a halnak. Szegény aranyhal memóriája néhány másodpercnél nem tart tovább, így mire körbeérne, már rég elfelejtette, honnan jött, de semmi gond, a téglalap alapú is megfelel. Kockát ne vegyünk, mert az összeütközik a Feng Shui víz elemével.

  Levegőztetőre is szükségünk lesz, amelynek méretét érdemes az akvárium űrtartalmához igazítani. Még a jobbak is némi zümmögéssel járnak, de saját tapasztalat, hogy ha éjjelre kihúzzuk vagy kikapcsoljuk, attól még semmi bajuk nem lesz az állatoknak, mi pedig nyugodtabban alszunk. Hasonló a helyzet a lámpával is. Az éjszaka alvásra való, a halak pedig sötétben tudnak aludni, tehát kapcsoljuk le a mesterséges fényt is.

  Hogy a Feng Shui hatása teljes legyen, a halak színére is ügyeljünk. Ezüst jöhet, pirosat viszont jobb, ha nem hozunk haza a kereskedésből, mert mivel az a tűz színe, összeütközik a víz elemmel. Ennek tudatában komolyan kezdtem vörös sisakos aranyhalamnak más otthon után nézni, de mivel ilyen kis ügyes túlélő volt, Feng Shui ide vagy oda, maradhat. A halak egyébként a lakásban a negatív energiákat szívják fel. Erre a fekete színű hal nagyon érzékeny, sőt a kínaiak úgy tartják, hogy ha a halaink pusztulnak, a lakásban nagy mennyiségű negatív energia van jelen. Persze lehet egyszerűen csak túl klóros vagy tisztítószer-maradványos a víz, esetleg a hőmérséklete túl meleg vagy túl hideg. Érdemes ezekre is odafigyelni, főleg nyáron. Mi például a 40 fokos kánikulában gyakran jégkockát dobáltunk be nekik, bár attól függ, kinek mi a célja, annyira meleg volt, hogy ha egy kis paprikát hintettem volna rá, akár halászlé is lehetett volna. Érdemes indikátorpapírral ellenőrizni a víz kémhatását is, tisztítás után ez kijelzi, ha esetleg némi vegyszer maradványa veszélyeztetné az állatok egészségét.

  A halak száma is lehet Feng Shuis. Ha gazdagságra vágyunk és pénzt vonzunk a házba, akkor 1, 6 vagy 9 halat tegyünk bele, de soha nem tartsunk 2, 5, 7 vagy 10 halat. Melléjük a vízbe tegyünk 9 darab fémpénzt is.

  Nem csak gazdagságot, hanem nyugalmat is hozhatunk lakásunkba akvárium telepítésével. Gondoljunk csak arra, milyen megnyugtató ülni és nézni, ahogy úszkálnak, kergetik egymást. A kínaiak szerint a víz orvosolja legjobban a problémákat, így az élet fontosabb területeire is jótékony hatással van. Ezt kutatások is bizonyították, a népbetegségként elhíresült depresszióra is gyógymód lehet az állatterápia. A jámbor állatok jelenléte már több ezer éve pozitív hatással van az emberre, mivel az ősember számára is azt jelezte, hogy nem kell félnie, nincs veszedelmes ragadozó a közelben. A 19. század vége óta viszont tudományos kutatások is bizonyították, hogy az állattartók körében kevesebben szenvednek fejfájástól, alvászavartól, gyomorproblémáktól, csökken a fáradtságérzetük és szorongásuk. Leggyakrabban a kutya és a macska jelenlétének jótékony hatását emelik ki, a legújabb kutatások szerint viszont egy akváriumtól is jobb kedvre derülhetünk.

  Ha kedvet kaptatok az akvarisztikához, már csak az okoz majd fejtörést, hogy milyen fajta halakat válogassatok össze, hogy ne egyék reggelre meg egymást.

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon