MENÜ
 • Fotósorozat: Vírusok mikroszkóp alatt

  Gyönyörű, mégis veszélyes.

  Pár nappal ezelőtt osztottunk meg veletek pár izgalmas részletet a vírusokról. Akkor elsősorban a tulajdonságaikra koncentráltunk, ma azonban a külalakjukat vesszük mikroszkóp alá – szó szerint. Mikroszkóp alatt ugyanis még egy veszedelmes vírus is szép lehet. A betegségek, amit okoznak szörnyű tünetekkel és gyakran végzetes következményekkel járnak.

  Ugyanakkor a tudomány ma már olyan szinten áll, hogy az úgynevezett cryo-elektronmikroszkóppal lehetséges megszemlélni ezeknek a miniatűr organizmusoknak a szerkezetét, majd 3D-ben rekonstruálni őket. Ezt teszi többek között dr. Jean-Yves Sgro, a wisconsini egyetem professzora is.

  140127_H1N1

  A nyitóképen  a világszerte annak idején hatalmas pánikot okozó, két színben is pompázó, hatalmas oltási kampányokat elindító betegség a H1N1, más néven sertésinfluenza vírusa.

  140127_himlő

  A himlő vírusa, amelyet szintén a védőoltásoknak köszönhetően sikerült kiölni a Földről. Az Egészségügyi Világszervezet 1979-ben nyilvánította himlőmentesnek bolygónkat. Előtte a fekete halálként ismert betegség milliókat ölt meg. Cseppfertőzéssel terjedt, ezért nagyon ragályos betegség volt, minden negyedik ember belehalt.

  140127_HIV

  A világszerte szintén milliók halálát okozó, az immunrendszert megtámadó vírus, az AIDS megbetegedést okozó, de mára már sokkal jobban kézben tartható HIV vírus. A végleges ellenszerét még nem sikerült megtalálni.

  140127_influenza

  Íme a gyógyszereknek köszönhetően mára már kevésbé veszélyesnek tűnő influenza vírusa.

  140127_kanyaró

  A soktüskés kanyaró vírus szintén cseppfertőzéssel terjed és elsősorban a szövődményeibe lehetett belehalni, szintén a védőoltások előtt. Az oltást ellene ma már a mumpsz és a rubeola ellenivel együtt kapjuk, gyerekkorban.

  140127_sárgalázVégül a nálunk egzotikus betegségnek számító sárgaláz vírusa, amely leginkább a Raffaello csokoládéra emlékeztet. Ezt a betegséget szúnyog terjeszti, az emésztőrendszert és a májat támadja meg, vérzést és sárgaságot okoz.

  Forrás: Huffingtonpost

  Képek forrása: Huffingtonpost

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon