MENÜ
 • Fotósorozat: Elképesztő modern művészet

  Azt már megszokhattuk, hogy már a művészet sem a régi, egyre több haszontalan tárgyat tekintenek remekműnek, és egyre könnyebb alkotás címen létrehozni valamit... Vicces, ám kissé kiábrándító fotók következnek.

  Sokan elítélik, de sokan értékelik és támogatják a 21. század modern művészetének nevezett “valamit”. Az alábbi képeket elnézve, nem tudtuk, mi a jó szó rá, de annyi biztos, hogy nem kell hatalmas erőfeszítés vagy földöntúli tehetség a következő alkotások kigondolásához, előállításához…

  1

  “Merda d’artista” avagy a művész… kakija

  Szó szerint sz*r! De nem akármilyen: a művész úr csinált bele ebbe a konzerv dobozba, amin az áll: “frissen tartósítva, gyártva és konzervbe zárva 1961 májusában“. Hát ki ne akarná megkaparintani eme hasznos… eledelt? Dísztárgyat? Műalkotást? Mindegy is.

  2

  A láthatatlan alkotások… Wow!

  Ebben az a művészet, hogy nincs művészet. A láthatatlan alkotásokkal külön szervezet foglalkozik Nagy-Britanniában The Museum of Non-Visible Art néven. Ha hiszitek, ha nem, egy ilyen üres keret ára 10 ezer dollár körül forog! És viszik mint a cukrot. Egy hölgy pl. két éve vásárolta ilyen árban Friss levegő című “festményét”…

  4

  750 000 dolláros vörös tükör

  Gerhard Richter, német művész tavalyi alkotásának talán annyi haszna van, hogy egy kis színt vigyen az ember életébe. Pontosabban csak egyet: a vöröset. No de mit ér egy olyan tükör, amiben aligha látja magát az ember? Talán pont ez lenne a szinte megfizethetetlennek minősített értéke? Mindenesetre, a tükörre mázolt vörös festéket, azaz a “műalkotást”, bizony sikerült eladni. Méghozzá 750 000 dolárért.

  5

  Egy kis adag szemét a nagy New Yorkból

  Erre már lelkiismeret furdalás nélkül rá lehet mondani, hogy szemét. Mert ez bizony nem más, mint tényleges hulladék, ám dobozolva – ettől pedig művészetnek minősül! Ismét jó példa ez arra, hogy a mai világban bármi sz*rt el tudsz adni, csak keretbe kell zárni. Hiszen ki ne áhítozna arról, hogy egy ilyen sokat mondó műtárgyat kiállítson hipermodern otthonába, irodájába, bárhová, csak szem előtt legyen mindig “egy csipet New York”…? Egyébként ehhez hasonló dobozolt kincsek rengeteg variációban kaphatóak (hála a sokszínű szemétnek, ugye), áruk 50-100 dollár között mozog.

  6

  Idén vásárolták meg ezt a gyönyörű kék festékes vásznat, természetesen egy vagyonért

  43,8 milliós összeg… dollárban kifejezve (kb. 10 milliárd ft)! Igen, ez eme absztrakt MŰ értéke (?), vagyis ára. A New York-i művész (Barnet Newman), akinek sikerült ezt a lélegzetelállító(an drága) FESTMÉNYT összehoznia egyéb csodás darabokat is értékesít.

  7

  Az én ágyam, avagy a művésznő alvóhelye

  Használt, szennyes ágynemű és menstruációval összekent fehérneműk meg ez-az egy ágyon. Mit gondoltok, mennyibe került ez az “alkotás”? Eláruljuk: 150 ezer dollárért (kb. 33 millió ft-ért) vásárolták meg.

  8

  Vénusz szobor… mi másból, ha nem kakiból?!

  Kína egyik (kétségtelenül) legtehetségesebb és legismertebb szobrásza alkotta meg e remekművet a Milánói Vénusz mintájára. Az átlátszó üvegdoboz megkíméli a látogatókat a kellemetlen szagoktól, és egyébként a mű már elkelt, egy gyűjtő vette birtokába 10 millió ft-nak megfelelő összegű yuanért…

  9

  A világ legdrágább fotóját bámulod épp

  A Rhein II című fénykép Andreas Gursky műve és 876 milliárd ft-nak megfelelő összegért kelt el. Ugye, hogy neked is kéne?

  Ha ennél érdekesebb (és értékelhetőbb) művészetre vágysz, nézz szét többi cikkünk között. Született már éles kritika is társadalmunkról, melyet Pawel Kuczynski, lengyel művész szatírikus illusztrációkkal jelenített meg, illetve egy hasonló, a modern világunkat bíráló fotósorozat birkákként jeleníti meg az embereket. Ha még ennél is több érdekes művészetre vágysz, nézd meg Andrew Meyers elképesztő 3D-s szoborfestményeit vagy a kreatív Instagrammot, de írtunk már írtunk elképesztően cuki biztosítótűkről is!

  (Forrás/képek: Oddee.com)

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon