MENÜ
 • Földön, vízben, levegőben

  A természet különleges teremtményei meghódították a szárazföldeket, a vizeket és a levegőt, hamarabb népesítették be bolygónkat, mint maga az ember, de vajon elfogadjuk-e és szeretjük-e őket? Hisz ők is a nagy körforgás részei...

  Számtalanszor hallottam már emberektől, hogy ők bizony nem szeretik az állatokat. Persze egy cuki cica vagy egy kistáskában elférő, nagyobbacska patkány méretű – elnézést eme kutyák tulajdonosaitól az igazságért – kutyust még elviselnek, de ha már egy kicsit is különösebb külsővel áldotta meg szegény jószágot a Jóisten, máris pattannak a konyhaszekrényre, toporzékolnak visítozva. Miért is? Miért furcsa az ember számára, hogy más élőlény is szívja a levegőt? Szerintem ez pusztán nevelés kérdése, de a pedagógiai és neveléstudományi oldalára most nem térnék ki, helyette hoztam mára öt olyan állatot, amik ilyen-olyan okokból nagyon tetszenek, különlegesek, az utálkozók pedig nyugodtan takarják el a szemüket, fogják be a fülüket.

  Patriiiik! A Spongyabob című rajzfilm a mai gyerekeknél – és a nagyobb gyerekeknél is :) – talán van olyan népszerű, mint annak idején a Tom és Jerry. Nem tagadom, nekem is az egyik kedvencem Patrik, a tengeri csillag. Az első állatot akár Patriknak is nevezhetjük, bár minden bizonnyal színével fog hódítani még a kétkedők között is. A kék tengeri csillag nevében is benne van, tengerekben, sós vízben élnek, az árapály zóna kulcsfontosságú élőlényei. Egy gyors biológiai kitekintés, a tengeri csillagok a tüskésbőrűek törzsének egyik osztálya, melynek ragadozó életmódot folytató fajai kagylókkal és csigákkal táplálkoznak. A legtöbb faj ötkarú, mint ahogy a kék csillag is, mellyel ügyesen araszolnak az aljzaton. Szájnyílásuk lefelé irányul, központi korongja irányít. Kivételes regenerációs képességgel rendelkezik, bármelyik letört karjából egyetlen kis darab központi koronggal képes új egyed fejlődni. Hát nem szép?

  Crested Honey Buzzard, Pernis ptilorhynchus, de hívhatjuk egyszerűen darázsölyvnek is. Ez a ragadozó madár küllemében nagyon hasonlít a mi ölyveinkhez, csak nem egerészik, hanem darazsászik. A sasok és réti héják társaságában a vágómadárfélék családját alkotja. Ázsia területén honos, így keleti darázsölyvnek is nevezik. Nyaka hosszabb, feje kisebb, szárnyai pedig laposabbak, szokatlanul nagy, a nőstényt és a hímet pedig arról lehet megkülönböztetni, hogy a hím feje kékes szürke, a nőstényé pedig barna. Egy kicsit nagyobb és sötétebb is a nőstény. Nyáron Szibériába költözik. Speciális a táplálkozása, ragadozó létére elég válogatós. Elsősorban a lárvákat és a darázsfészkeket részesíti előnyben, bár más apró rovarok is szerepelnek az étlapján, mint például egy-egy kabóca. Általában erdőben fészkel, nem viselkedik feltűnően, kivéve tavasszal, a párválasztás idején, de akkor még nekik is megengedett.

  Míg a madárka azért elviselhető látvány volt, a következő állat egyértelműen alkalmas a nyugalom megzavarására. A mexikói ásógyík első pillantásra inkább hasonlít egy kissé kifakult földigilisztára, mint egy gyíkra, de mellső lábai és feje formája hamar eloszlatják kételyeinket. Mexikó sivatagos területein él, innen is a neve, a föld alatt. Két mellső lába a vakondokéhoz hasonlít, az egész állat úgy néz ki, mint amit legóból raktak össze, teste, mint a gilisztáé, feje, mint a kígyóé, lába, mint a vakondoké. 17-24 centiméter hosszúra is megnőhet, ám nappal ne keressük, ha véletlenül a mexikói sivatagokban járnánk, az erős napfényt nem bírja. Étlapján a föld alatt található állatok szerepelnek, termeszek, hangyák, lárvák és egyéb rovarok.

  Lehet még rondább? Vagy inkább szebb? Az Acraga Coa nevű molylepke hernyójáról döntsétek inkább el ti, hogy melyik kategóriába tartozik. Mind a lárva, mind a kifejlett lepke olyan, mint egy ékszer, első látásra nem is hinné az ember, hogy ez egy sokak által gusztustalannak tartott rovar. Ennek tanulmányozásához is Mexikó erdeiben kellene kutakodnunk, a mangrove fák levelein fedezhetők fel ezek a különlegesen átlátszó lárvák.

  Cukiságot hagyok a végére, ami minden bizonnyal viszi a pálmát ma. Az állatkertek egyik sztárja lehetne a tatu, ha felnőttnek is ilyen cuki maradna, mint kicsi korában. Hát nem édes?

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon